Slovenija 19.11.2010 11:33

V arhitekturnem muzeju pregled srednjeevropske gledališke arhitekture

Ljubljana, 19. novembra - Muzej za arhitekturo in oblikovanje bo gostil razstavo Onkraj vsakdanjosti, ki po besedah kustosa Igorja Kovačevića skuša prikazati povezavo arhitekture z določenim okoljem in časom, se soočiti s pojmom narodnega gledališča v 21. stoletju in s spremembami v estetiki gledališč v zadnjih treh stoletjih. Odprli jo bodo drevi ob 19. uri.

Razstava je nastala v sodelovanju s Slovenskim gledališkim muzejem in partnerji v sklopu projekta TACE (Theatre Arhitecture in Central Europe) in prinaša širok vpogled v arhitekturo gledališč Srednje Evrope, ki ga bo mogoče doživeti skozi najzanimivejše gledališke stavbe in dvorane, zgrajene v različnih obdobjih. Predstavljene bodo tudi neizvedene arhitekturne vizije ter stavbe, ki so bile zaradi različnih zgodovinskih okoliščin porušene.

Slovenska gledališka arhitektura je zastopana s stavbami SNG Opera in Balet Ljubljana, SNG Drama Ljubljana, Cankarjevim domom, SNG Maribor, SNG Nova Gorica, Gledališčem Tartini v Piranu, Mestnim gledališčem Ptuj, Rudniškim gledališčem v Idriji in Slovenskim stalnim gledališčem v Trstu.

V zadnjih treh stoletjih se v večetničnem in večkulturnem prostoru Srednje Evrope izrazito prepletajo vplivi slovanskih kultur. Gledališka arhitektura zato predstavlja izjemno zanimivo opredmetenje zgodovine, še posebej če o njej razmišljamo v povezavi z razvojem gledališča. Razstava po besedah kustosa Kovačevića cilja na prikaz prostora srednje Evrope kot stičišča prepoznavnih, sorodnih in tudi značilnih umetniških struj in izkušenj.

Postavitev, ki v Ljubljano prihaja iz Bratislave, je pred tem gostovala v Varšavi, Pragi in Budimpešti. Na ogled bo do 9. januarja.