Slovenija 19.11.2010 15:51

Na Piranskih dnevih arhitekture letos o reanimaciji arhitekture

Piran, 19. novembra - V gledališču Tartini v Piranu bo konec tedna potekala 28. mednarodna arhitekturna konferenca Piranski dnevi arhitekture. Tokratna izdaja bo posvečena letos septembra preminulemu arhitektu Vojtehu Ravnikarju, ustanovitelju in dolgoletnemu predsedniku organizacijskega odbora Piranskih dnevov arhitekture. Sklenila se bo v nedeljo s podelitvijo nagrad.

Tema letošnjih dnevov bo Reanimacija arhitekture. Kot so zapisali organizatorji, ima arhitektura močan vpliv na oblikovanje prostora in na življenje. Namesto poseganja v neokrnjeni naravni prostor bi se morala po njihovem prepričanju osredotočiti na obnovo, prenovo in reanimacijo zlasti zapuščene in prezrte arhitekture.

Konferenca bo soočila osem različnih arhitekturnih pogledov in ob tem poskusila poudariti, da je bistvo trajnostnega razvoja kakovostno arhitekturno oblikovanje ter individualna moralna odgovornost. Kakovostna arhitektura je objektiven, ne le subjektiven interes, saj dviga zavedanje sodobne družbe, so še zapisali.

Svoje poglede na arhitekturo bodo predstavili Till Schneider (Schneider&Schumacher Architekten, Frankfurt), Saša Begović (3LHD, Zagreb), Klaas Goris (Coussee&Goris architecten, Gent), Jurij Kobe (Atelier arhitekti, Ljubljana), Quintus Miller (Miller&Maranta, Basel), Victor Mestre (vmsa arquitectos, Lizbona), Paul O. Robinson (University of Florida, Gainesville) in Bijoy Jain (Studio Mumbai architects, Mumbai).

Arhitekturno konferenco bodo spremljale štiri razstave. V galeriji sv. Donata bodo v soboto ob 18.15 odprli fotografsko razstavo "Brasilia Chandigarh: Living with Modernity", v galeriji Meduza 2 ob 18.45 razstavo "No-man's water", v Galeriji Herman Pečarič ob 19. uri razstavo Viktor Sulčič (1895-1973), arhitekt in v skladišču Monfort v Portorožu ob 20. uri mednarodno arhitekturo razstavo Piranesi 2010, so sporočili iz Obalnih galerij Piran, ki Piranske dneve arhitekture organizirajo.

Nagrade bodo podelili v nedeljo, 21. novembra, ob 13. uri v Gledališču Tartini v Piranu. Lani je mednarodna nagrada Piranesi pripadla arhitekturnemu biroju Deca Architecture iz Grčije za stanovanjsko hišo Aloni na Antiparosu.