Slovenija 19.11.2010 17:42

Umrla akademska slikarka Darinka Pavletič Lorenčak

Celje, 19. novembra - V 86. letu starosti je danes umrla akademska slikarka in častna meščanka Celja Darinka Pavletič Lorenčak. Umetnica se je v zavest mnogih Celjanov zapisala kot likovna pedagoginja, slikarka, pesnica in kulturna delavka, so zapisali na celjski mestni občini.

Darinka Pavletič Lorenčak se je rodila leta 1924 v Rečici ob Paki. Na ljubljanski likovni akademiji je diplomirala leta 1950. Po končanem študiju se je zaposlila kot profesorica na I. gimnaziji v Celju in kasneje na II. osnovni šoli v Celju.

V svojem slikarskem opusu se je opredelila zelo zgodaj. Kljub umetniškim gibanjem, ki jih je nosil evropski val tudi v slovenski prostor, je vztrajala in ohranjala svojevrsten socialni in poetični realizem, katerega okostje so tvorila stroga in dogovorjena kompozicijska in koloristična likovna pravila, ki so ji dopuščala njeno najmočnejšo ustvarjalno intenco - senzibilnost.

Tematski rdeči niti njenega upodabljanja sta bili otroška nemoč in osamljena starost z značilnimi otožnimi očmi. Veliko se je posvečala tudi portretu. V 70. letih sta imeli v njenem opusu pomembno mesto grafika in ilustracija. Za slednjo je prejela tudi zlato pero Beograda. V 80. letih pa je odkrila akvarel. V tej tehniki je otožnost zamenjala radost in očaranost nad naravo. Svoja dela je predstavila na več kot 50 samostojnih in okoli 100 skupinskih razstavah.