Slovenija 19.11.2010 14:53

Širca pred dnevom splošnih knjižnic predala knjižne donacije

Ljubljana, 19. novembra - Ministrica za kulturo Majda Širca je pred sobotnim dnevom splošnih knjižnic predala knjižne donacije Knjižnici Kočevje, Knjižnici Lendava, Mariborski knjižnici in Pokrajinski knjižnici Murska Sobota. Po ministričinih besedah je slovenska knjižnična mreža dobra in trdna, kar potrjuje pol milijona uporabnikov in deset milijonov enot gradiva.

Knjižna donacija je del projekta, ki se ga je ministrstvo lotilo septembra, ob mednarodnem dnevu pismenosti. Donacija obsega 400 knjig, od tega je skoraj 70 naslovov mladinske literature. Na ministrstvu so se odločili, da podarijo knjige splošnim knjižnicam v tistih občinah, v katerih je stopnja registrirane brezposelnosti večja od 16 odstotkov.

Širca je poudarila, da je v Sloveniji 58 splošnih knjižnic, 203 krajevnih, na terenu pa je še 13 bibliobusov s 763 postajališči. Knjižničnega gradiva je toliko, da vsakemu prebivalcu pripada pet enot, njegova rast na prebivalca pa znaša 0,3 odstotka letno. Podatki po ministričinih besedah sporočajo, da so knjižnice centri kulturne, izobraževalne in tudi širše dejavnosti.

Predsednica Združenja splošnih knjižnic Vesna Horžen je na osrednji prireditvi ob dnevu splošnih knjižnic, ki ga je združenje pripravilo danes na ministrstvu za kulturo, ministrici izročila novo publikacijo združenja z naslovom Slovenske splošne knjižnice: srečavanje z znanjem in domišljijo.

Horženova je poudarila, da je 20. november sicer običajen dan tudi za knjižnice, ki pa so ga knjižnice spremenile v praznik, tako kot to počnno z vsakim dnem. Kot je prepričana, zaposleni v knjižnicah vsem uporabnikom zagotavljajo, da je knjižnica lahko tudi njihov dom.

Predsednica sekcije za splošne knjižnice Breda Podbrežnik Vukmir pa je Širci podarila izvod knjižice Knjižnica po mojem okusu, ki je nastala iz besedil, izbranih na literarnem natečaju sekcije. Knjižica ponuja 17 zgodb in eno pesnitev, je pojasnila predsednica sekcije.

Na prireditvi so podrobno predstavili publikacijo združenja, ki na skoraj 50 straneh v slovenščini in angleščini predstavlja dejavnost združenja in knjižnic. Poleg statističnih in drugih podatkov publikacijo bogatijo tudi prispevki nekaterih literatov in umetnikov.