Svet 20.11.2010 15:21

Nizozemski umetniki proti vladnim varčevalnim ukrepom

Haag, 20. novembra - Napoved nizozemske vlade, da bo v sklopu varčevalnih ukrepov zmanjšala sredstva za kulturo, je sprožila protest tamkajšnjih umetnikov. Širom po državi so se danes na shodih zbrali glasbeniki, slikarji, televizijski voditelji in drugi kulturni delavci, v znak podpore pa se jim je pridružilo tudi več tisoč drugih ljudi.

Do protestov prihaja potem, ko je nizozemski parlament v četrtek sprejel predlog vlade, da davek od prodaje vstopnic za gledališče, kino, koncerte in druge kulturne dogodke poviša s šest na 19 odstotkov. Nova desno usmerjena vlada Marka Rutteja je obenem napovedala, da bo v prihodnjih petih letih zmanjšala sredstva za kulturo za 200 milijonov evrov.

Na današnjem shodu na osrednjem trgu v Amsterdamu so protestniki poslušali glasbo in protestne govore proti napovedanemu zmanjšanju. V Haagu pa naj bi ponoči, ko se bodo zaključile gledališke in kino predstave, imeli minuto molka in poslušali Tišino.

Organizatorje protesta je po navedbah ameriške tiskovne agencije AP med drugim razburilo dejstvo, da so nekateri poslanci v parlamentu utemeljevali zmanjšanje sredstev z razlago, da je umetnost le za bogataše. Kulturniki so prepričani, da se bo to zgodilo ravno z napovedanimi ukrepi. "S povišanjem davka na vstopnice in zmanjšanjem sredstev za kulturo bo kultura postala domena za kratkočasenje elite, medtem ko bodo tisti z manj denarja težje prišli zraven," so zapisali v spletnem manifestu.