Slovenija 21.11.2010 17:34

Podelili priznanja Piranesi za dosežke v arhitekturi

Piran, 21. novembra - S podelitvijo nagrad Piranesi se je danes sklenila 28. mednarodna arhitekturna konferenca Piranski dnevi arhitekture, ki je na Obali potekala ta konec tedna. Mednarodna žirija je letošnjo nagrado Piranesi podelila Maruši Zorec in Matjažu Bolčini za obnovo Naskovega dvorca v Mariboru.

Kot je v obrazložitvi zapisala žirija, je natančna intervencija spoštljiva do obstoječe strukture, obenem pa z materiali ter inovativnimi detajli izraža sodoben čas, v katerem je bila narejena.

Mednarodno priznanje Piranesi 2010 sta prejela Lea Pelivan in Toma Plejić za Hostel Golly Bossy v Splitu. Žirijo sta prepričala s "premišljeno intervencijo" v močno poškodovano obstoječo strukturo, ki ji je z izjemno majhnimi sredstvi ter z ogromnim programom uspelo razviti ustrezno rešitev za mladinski hotel.

Žirija je podelila tudi dve mednarodni študentski priznanji Piranesi 2010. Ambrož Bartol s Fakultete za arhitekturo v Ljubljani je priznanje prejel za projekt Kopališče, Podpeč, ki ga je zasnoval pod mentorstvom Miloša Florijančiča in Mitje Zorca.

Suzani Lunic in Tini Busatto s Fakultete za arhitekturo in gradbeništvo v Splitu pa je žirija priznanje podelila za projekt Algae Island, Kastela Bay, ki je nastal pod mentorstvom Hrvoja Njirića.

Kot so sporočili iz Obalnih galerij Piran, so 34 projektov, razstavljenih na razstavi Piranesi 2010, izbrali nacionalni selektorji posameznih držav: Avstrije, Češke, Grčije, Hrvaške, Italije, Madžarske, Slovaške in Slovenije.

Šestnajst študentskih projektov pa so izbrali selektorji z arhitekturnih fakultet iz Gradca, Dunaja, Splita, Zagreba, Pescare, Trsta, Ljubljane in Maribora.