Svet 21.11.2010 17:57

Sodno dvorano v Nürnbergu spremenili v muzej

Nürnberg, 21. novembra - V nemškem Nürnbergu so danes odprli muzej, ki obeležuje 65. obletnico začetka nürnberških procesov, na katerih so po drugi svetovni vojni 12 visokih predstavnikov nacističnega režima obsodili na smrt, poročajo tuje tiskovne agencije.

Sodno dvorano v Nürnbergu, kjer se je 20. novembra leta 1945 začelo sojenje, so spremenili v muzej. Obiskovalci si lahko ogledajo originalen video posnetek in poslušajo zvočni zapis sojenja, vstopijo pa lahko tudi v dvorano, v kateri so Hermann Göring, Rudolf Hess, Julius Streucher in drugi zagovarjali svoje zločine, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Nemški zunanji minister Guido Westerwelle je ob odprtju muzeja danes dejal, da so bili nürnberški procesi odgovor na izkrivljanje zakonov v nacistični Nemčiji. Westerwelleju se je pridružil tudi ruski kolega Sergej Lavrov, odprtja pa so se udeležili tudi eden še živečih tožilcev iz procesov Benjamin Ferencz ter predstavniki Velike Britanije, Francije in ZDA, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Westerwelle je poudaril, da so nürnberški procesi takrat veliko tvegali, vendar so prav zato uspeli razviti mednarodno pravo in oblikovati pravila za prihodnje podobne primere, kot rezultat pa so bili nato ustanovljeni Združeni narodi. Westerwelle je ob tem še pozval, naj se še več držav pridruži tistim 114, ki priznavajo Meddržavno sodišče v Haagu, še piše AFP.