Svet 23.11.2010 5:30

Arheologi v Jeruzalemu našli kopališki bazen, star 1800 let

Jeruzalem, 23. novembra - Izraelski arheologi so med izkopavanjem v starem delu Jeruzalema naleteli na korito rimskega bazena, staro kakšnih 1800 let. Izraelske oblasti, pristojne za kulturno dediščino, so v ponedeljek sporočile, da gre verjetno za ostanke antičnega kopališča, ki ga je uporabljala deseta rimska legija v njenem tedanjem garnizonskem mestu.

Kopališko korito so odkrili med izkopavanji temeljev za načrtovano novo ritualno kopališče za judovske moške v Jeruzalemu, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Rimski zavojevalci so judovsko vstajo pod vodstvom Bara Kokhbe dokončno zadušili leta 135, Jeruzalem pa preimenovali v Aelia Capitolina. Judom so prepovedali vstop v mesto.

Nova najdba priča, da je bila Aelia Capitolina večja, kot so sprva domnevali, je pojasnil vodja izkopavanj Ofer Sion. Taborišče desete rimske legije je bilo postavljeno na območju današnjega starega jedra Jeruzalema, najbrž v armenski četrti. "Najdba kopališča v bližnji (današnji) judovski četrti dokazuje, da je večina vojakov hodila naokoli, tudi izven taborišča," ugiba Sion.

Ob robu kopališkega bazena so po Sionovih besedah odkopali tudi več posameznih kadi. Bazen so z vodo polnili po posebnem dovodnem sistemu. Dno bazena je bilo pokrito z belim mozaikom. V bazenski ploščici je bil vgraviran simbol legije Fretensis - LEG X FR.

"Med izkopavanjem so naleteli še na eno zanimivo odkritje, odtis pasjih tac. Pes je bil mogoče od katerega od vojakov," je povedal Sion. Odtis so našli iznad simbola legije, in to na strešni opeki kopališča. "Odtis je nastal bodisi naključno ali pa namenoma, kot svojevrstna šala," je pojasnil arheolog.