Svet 23.11.2010 8:44

Britanci slavili na podelitvi mednarodnih emmyjev

New York, 23. novembra - Britanske produkcije so bile na 38. podelitvi mednarodnih televizijskih nagrad emmy v newyorškem hotelu Hilton najuspešnejše s petimi emmyji, preostalih pet pa je šlo v Izrael, Romunijo, Portugalsko, Južno Korejo in Argentino. Devet držav je ostalo praznih rok.

Prevlado Velike Britanije, ki je na sinočnjo podelitev nagrad za uspešno televizijsko delo zunaj ZDA prišla z devetimi nominacijami, je utrdil Simon Cowell z veliko nagrado ustanoviteljev mednarodnih emmyjev. Prejel jo je iz rok Ruperta Murdocha, "šefa" lastnika medijskega podjetja News Corp oziroma televizije Fox.

Nekdanji sodnik oddaje, v kateri tekmujejo ljubiteljski pevci Ameriški idol, si je nagrado prislužil zaradi uspešnega zbiranja denarja v dobrodelne namene in zaradi omenjene oddaje ter produkcijo oddaj "X Factor" in "Got Talent", ki se v različnih oblikah licenčno predvajajo v številnih državah po svetu.

Posebno nagrado direktorata mednarodnih emmyjev pa je dobil ustvarjalec slavne zabavne oddaje Sobotna noč v živo (Saturday Night Live), Kanadčan Lorne Michaels. Ta oddaja je sprožila kopico uspešnih igralskih karier v ZDA. Nagrado sta mu izročila varovanec Jimmy Fallon in igralec Alec Baldwin.

Podelitev nagrad je vodil nekdanji zvezdnik televizijske serije Beverly Hills 90210 Jason Priestley, sodelovali pa so med drugim še televizijski voditelj Bill Moyers, igralka Elisabeth Moss, zvezdnik Sobotne noči v živo Seth Meyers, igralec Eli Wallach, broadwayska zvezda Christine Ebersole ter brazilska igralca Alinne Moraes inr Bruno Mazzero.

Nagrado za najboljšega moškega igralca je dobil Bob Hoskins za vlogo v drami BBC "The Street", ki pripoveduje o življenju sosedov na ulici v Manchestru. Hoskin igra lastnika lokala, ki se upre lokalnemu gangsterju. "The Street" je slavila tudi v kategorij dram.

Helena Bonham Carter je dobila nagrado za najboljšo igralko v drami "Enid", v kateri igral pisateljico otroških knjig Enid Blyton. Bonham Carterjeva bo morda tudi v igri za oskarja za stransko vlogo v filmu Kraljevi govor (The King's Speech), oboževalci Harryja Pottejra pa jo poznajo v vlogi zlobne Death Earter.

Britanci so odnesli emmyja tudi v kategoriji oddaj za otroke in mlade (Shaun the Sheep) ter v kategoriji mini serij ali televizijskih filmov z zgodbo o jamajških priseljencih v Londonu po drugi svetovni vojni (Small Island).

Za najboljšo komedijo so razglasili izraelsko "Traffic Lights", v kategoriji telenovel je slavila portugalska s prvim mednarodnim emmyjem sploh (My Love). Po devetih nominacijah od leta 1999 je v kategoriji oddaj brez scenarija končno slavila argentinska oddaja o satiričnih novicah "CQC".

Nagrado za najboljši dokumentarec je pobrala južnokorejska oddaja "Mom and the Red Bean Cake", ki govori o materi, ki umira za rakom in preživlja družino s prodajo tort. V kategoriji umetniških oddaj pa je emmyja dobila romunska "The World According to Ion B", ki govori o brezdomcu iz Bukarešte, ki postane eden vodilnih sodobnih umetnikov.

Praznih rok so ostale produkcije iz Nemčije, Brazilije, Japonske, Filipinov, Južne Afrike, Nizozemske, Mehike, Tajske in Danske.