Svet 24.11.2010 5:30

Festival Anilogue tretjič vzporedno v Budimpešti in na Dunaju

Dunaj/Budimpešta, 24. novembra - V Budimpešti se bo danes začel mednarodni festival animiranega filma Anilogue. Dan pozneje, 25. novembra, bo festival tretjič zapored paralelno stekel v dunajskih kinih Filmcasino in Topkino. Tu bodo v četrtek začeli s filmom "Goodbye, Mister Christie" Phila Mulloya, ki je nedavno zmagal na festivalu animiranega filma v Ottawi.

Zanimanje vzbuja tudi češki film "Surviving Life (Theory and Practice)", posnet v tehnologiji "stop - motion". Ta film so premierno prikazali na festivalu v Benetkah. Prikazali bodo tudi nominiranca za oskarja, film "The Secret of Kells" v režiji Tomma Moorea.

V sklopu festivala bo potekalo tudi tekmovanje za najboljši evropski kratki animirani film, kandidatov je letos 31. Zmagovalca festivala Anilogue bodo razglasili 27. novembra v Budimpešti.

Poleg tega bo vsak izmed članov žirije, to so Vanja Andrijević, Theodore Ushev in Kornel Szilagyi, nagradil film po osebnem izboru. Svojega favorita bo izbralo še občinstvo. Festival se bo končal 2. decembra.

Kot piše na festivalski spletni strani, Anilogue poleg celotedenskih projekcij animiranih filmov vsako leto prinaša tudi premiere igranih filmov, neuradna prva predvajanja filmov, delavnice in posebne programe, vključno s sedemurnim animiranim showom, koncerte in razstave stripov.