Slovenija 23.11.2010 11:58

Marija Antoinetta - nov projekt Mateja Filipčiča

Ljubljana, 23. novembra - Gledališki ustvarjalec Matej Filipčič je zasnoval nov projekt z naslovom Marija Antoinetta, ki bo premierno na ogled drevi ob 20. uri v Viteški dvorani Križank. Uprizoritveni dogodek, ki ima obliko pogovorne oddaje, se izmika teoretskim definicijam, ki bi ga zvrstno ali žanrsko opredelile, so sporočili iz zavoda Osum.

V predstavi sodobne popularne kulture v obliki "talk showa" z voditeljico Darjo Zgonc in osrednjim igralcem v vlogi Marije Antoinette, ki jo bo odigral Marko Mandić, bodo nastopili še drugi znani Slovenci: Demeter Bitenc, Jadranka Juras, Mirjam Kalin, Nina Zidar Klemenčič, Teo Saksida in Luka Žiher. Nekateri se bodo kot performerji preizkusili prvič.

Mesto sogovornika v predstavi zaseda slikovita zgodba Marije Antoinette v kontekstu prostora in časa sodobnega sveta. To je zgodba turbulentnega časa radikalnih družbenih in političnih sprememb. Obenem je tudi zgodba razkošja, mode in glamurja francoskega dvora in intimna zgodba posameznika, so zapisali v zavodu Osum.

Pod režijo in scenografijo predstave se podpisuje Filipčič, dramaturgija je delo Eve Krašovec, kostumografija Alana Hranitelja, koreografija Tanje Zgonc, avtorja glasbe pa sta Peter Penko in Rudolf Gas. Soustvarjalci predstave, ki je nastala v produkciji zavoda Osum, so še Katarina Čas, Ula Furlan, Jadranka Juras, Tjaša Kokalj, Tajda Lekše, Marlenna, Vesna Milek, Irena Yebuah Tiran, in Bernarda Žarn.

Življenje francoske kraljice Marije Antoniette (1755 - 1793) je zaznamoval preplet zgodovinskih dogodkov, saj se je njena usoda odigrala v zadnjih rojalističnih vzdihljajih pred rdečim zastorom francoske revolucije. Njena zgodba je presek zgodb evropske zgodovine, francoske revolucije in usode ženske, ki si je želela živeti življenje odmaknjeno od kraljevskih ceremonialov in dvorne etike, kar je povzročilo številna obrekovanja. Soočenje z njeno podobo z 200-letno časovno distanco pa odpira tudi aktualna vprašanja za današnjo družbo, so ob razstavi zapisali v zavodu Osum.

Matej Filipčič je diplomiral na ljubljanski Fakulteti za arhitekturo in končal magistrski študij scenografije in kostumografije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani. Kot režiser se podpisuje pod več predstav, med njimi Interieri (2000), Osum (2002), Sanset (2004), Ko mine (2005), La La La (2007) in Tosca (2009). Ustvaril je tudi več scenografij za predstave raznih gledališč.