Svet 24.11.2010 6:00

Dalijeva Božanska komedija v Sofiji

Sofija, 24. novembra - Nacionalna galerija za tujo umetnost v Sofiji, ki deluje četrt stoletja kot galerija prvega mednarodnega sklada v Bolgariji, poimenovanega Ciril in Metod, do 17. januarja prihodnje leto ponudja na ogled 100 grafik Salvadorja Dalija iz ciklusa Božanska komedija. Nastale so leta 1951. Galerija si jih je izposodila od zasebnega zbiratelja iz ZDA.

Dalijeve grafike ilustrirajo Božansko komedijo Danteja Alighierija. Gre za kompletno bibliofilsko izdajo barvnih lesorezov, ki so nastali na podlagi serije akvarelov k Dantejevi pesnitvi, tega španskega nadrealističnega slikarja, navaja galerija na svoji spletni strani.

Razstavo sta 17. novembra odprla bolgarski minister za kulturo Veždi Rašidov in nadvojvoda dr. Geza von Habsburg, znani umetnostni zgodovinar. Razstava je doslej največja predstavitev Dalijevih grafik v Bolgariji. Prvič je bil Dalijev grafični opus tam razstavljen leta 1990 v Narodni galeriji, ko so si 42 grafik izposodili iz Muzeja češke literature v Pragi. Tokratna razstava je v znaku srebrnega jubileja galerije za tujo umetnost.

Dalijeve akvarele k Dantejevi Božanski komediji so leta 1953, ob 700. obletnici Dantejevega rojstva, pridobili Italijani, ki pa objave niso izpeljali. Francoska založnika Joseph Foret in Jean Estrade sta potem objavila bibliofilsko izdajo v šestih zvezkih s celotnim besedilom, prevedenim v francoščino.

Knjige so izhajale približno deset let, in to v dveh različicah: luksuzna edicija v 33 primerkih in običajna v nakladi 4765 izvodov. Ilustracije je skupina izkušenih grafikov pod budnim očesom samega umetnika potem prenesla v tehniko barvnega lesoreza.

Dalijeve grafike iz tega cikla smo lani videli v Sloveniji, razstavili so jih na blejski Pristavi.