Slovenija 24.11.2010 4:00

V spomin na Mahlerja v Ljubljani prvi koncert cikla Premiki in zamiki

Ljubljana, 24. novembra - V Slovenski filharmoniji bo drevi ob 19.30 prvi koncert abonmaja Premiki in zamiki, ki bo kot del projekta Mahler v Ljubljani spomnil, da je Gustav Mahler na začetku svoje glasbene poti deloval v Ljubljani. Ob klavirski spremljavi svetovno znanega pianista Charlesa Spencerja bo nastopilo šest študentov Akademije za glasbo.

Samospeve Gustava Mahlerja, Huga Wolfa, Richarda Straussa, Antona Lajovica in Lucijana Marije Škerjanca bodo ob klavirski spremljavi pianista Charlesa Spencerja izvedli Katja Konvalinka (sopran), Nina Fras (sopran), Urška Damiš Burger (mezzosopran), Martin Sušnik (tenor), Darko Vidic (bariton) in Andrej Makor (bariton).

Koncertni abonma Premiki in zamiki so pripravili Festival Ljubljana, Slovenska filharmonija in RTV Slovenija, njegov umetniški vodja je maestro Uroš Lajovic. V abonma so uvrstili sedem koncertov, ki si jih je Lajovic zamislil kot "odseve" v geografskem in časovnem smislu. Vsi koncerti imajo namreč določeno ozadje, na programu bodo tako dela skladateljev, ki so bili ali bi lahko bili povezani z Mahlerjem.

Abonma sodi v sklop projekta Mahler v Ljubljani, v okviru katerega bo prihodnje leto na ogled še razstava Dunajskega gledališkega muzeja, posvečena temu avstrijskemu glasbeniku, pripravili pa bodo tudi mednarodni muzikološki simpozij o glasbi na prelomu iz 19. v 20. stoletje. Časovni okvir, v katerega je projekt postavljen, predstavljata obletnici Mahlerjevega rojstva (1860) in smrti (1911).

Mahler je bil v sezoni 1881/82 angažiran kot dirigent v takratnem Deželnem gledališču, na lokaciji, kjer danes stoji Slovenska filharmonija.