SPK 2010 23.11.2010 16:08

V MGLC razstava "9+9"

Ljubljana, 23. novembra - Mednarodni grafični likovni center (MGLC) bo gostil razstavo "9+9, Knjige umetnika in umetniki", za katero je devet slovenskih umetnic in umetnikov izdelalo devet novih avtorskih projektov, postavitev in galerijskih ambientov za devet razstavnih soban MGLC. Pripravili so jih na podlagi del, izbranih iz zbirke MGLC. Odprtje bo drevi ob 19. uri.

Na razstavi sodelujejo Andrejka Čufer, Tanja Lažetić, Marko A. Kovačič, Eva Petrič, Petra Petančič, Alenka Pirman, Tadej Pogačar, Sašo Sedlaček in Mladen Stropnik. Umetnice in umetniki so s svojimi umetniškimi projekti, reakcijami, interpretacijami, novo umetniško produkcijo, galerijskimi in muzejskimi postavitvami ustvarili nove vsebinske sklope izbranih del iz zbirke avtorskih publikacij in knjig umetnika, ki jih hrani MGLC.

Vsak izmed povabljenih umetnikov si je med raziskovanjem in pregledovanjem gradiva, ki ga hrani MGLC, izbral eno ali več umetniških del. Izbrana dela so bila izhodišče za razmišljanje o njihovi vsebini, predstavitvi v galerijskem prostoru in hkrati povod za reinterpretacijo z lastnimi avtorskimi projekti, ki so realizirani izključno za razstavo.

Vabljeni umetniki so bili postavljeni v vlogo načrtovalcev postavitve muzejskih predmetov. Nastala so nova vsebinska in teoretična izhodišča za razumevanje knjige umetnika, pa tudi muzejskega in galerijskega dela, predstavljanja eksponatov, njihove interpretacije in aktualizacije muzejskih zbirk, so ob razstavi zapisali v MGLC.

Zbirka avtorskih publikacij in knjig umetnika MGLC je začela nastajati leta 2001 in trenutno šteje 3782 predmetov. Obsega knjige umetnika, knjižne objekte, umetniške časopise in revije, časopisne projekte, efemero, kot so plakati in vabila, ki jih oblikujejo umetniki, fotografske edicije, razglednice, pečate, stikerje, grafična dela, kserokse, sound art/zvočno umetnost in spremljevalno literaturo. V njej so dela pomembnih predstavnikov avantgard 60. in 70. let dvajsetega stoletja ter pozneje.

Razstava, ki je del programa Ljubljana - svetovna prestolnica knjige, bo na ogled 8. februarja 2011.