Slovenija 25.11.2010 14:28

V Narodni galeriji dela Franca Kavčiča z antično tematiko

Ljubljana, 25. novembra - V Narodni galeriji so se odločili predstaviti izbor del iz opusa klasicističnega slikarja Franca Kavčiča (1755-1828). Na postavitvi z naslovom Franc Kavčič/Caucig - Antične teme so predstavljene umetnine, ki se navezujejo na grške in rimske mite, Homerjeve in druge antične pripovedi ter prizore iz antične zgodovine. Odprtje bo drevi ob 19. uri.

Razstavljene so štiri oljne slike, dve oljni sliki v reprodukciji, 37 osnutkov v lavirani perorisbi ter 18 študij, risanih z grafitom, belo kredo ali z ogljem, ki jih je umetnik uporabil kot pomoč pri uresničitvi zamisli v oljni tehniki, so sporočili iz galerije.

Kavčič je bil od leta 1808 direktor slikarskega oddelka Dunajske porcelanske manufakture. Nekatere njegove slike in druge njegove zamisli so povzeli na porcelanskih skledah, krožnikih in podobnih izdelkih. V reprodukciji sta tako v Narodni galeriji razstavljena tudi dva primerka porcelanske plošče.

Dela so predstavljena tako, da je razviden proces njihovega nastanka. Ob oljni sliki ali osnutku za sliko so razstavljene študije-skice, različice-variante motiva, izvedbe v grafiki ali izdelki na porcelanu. Ob vsaki sliki ali osnutku je podana tudi razlaga prizora.

Antični avtorji, po katerih je umetnik povzemal zgodbe, so predstavljeni v avli z življenjepisi, podobo in reprodukcijami Kavčičevih del. V eni sobi so v reprodukcijah razstavljena Kavčičeva dela in antične plastike, antični predmeti, arhitekture in Rafaelova dela, po katerih se je Kavčič zgledoval.

Kot je ob razstavi zapisala direktorica galerije Barbara Jaki, z razstavo, ki bo že četrta razstava Kavčičevih del v Narodni galeriji, odpirajo novo poglavje, mitologijo, in osvetljujejo nekaj že znanih del z novo lučjo.

Kavčič je ustvarjal v obdobju ponovnega in širokega razcveta antične kulture, na kateri temelji naša civilizacija. Na klasično tradicijo se je navezoval v smislu estetske izbire in v etičnem smislu. Na potovanjih po Apeninskem polotoku je zbiral motive, ki jih je povezal in prenesel na Dunaj.

To izjemno likovno kulturo je Srednji Evropi posredoval skozi brezštevilne risbe, grafike kot profesor in rektor dunajske likovne akademije ali skozi predloge za poslikavo porcelana kot direktor znamenite Dunajske porcelanske manufakture. Njegovo risbo izpisujeta misel in stil, ki stremita k objektivnosti, čistosti, klasičnosti, je ob razstavi še zapisala Jakijeva.

Franc Kavčič se je rodil leta 1755 v Gorici. Slikarstva se je učil na Dunaju in v Bologni na Accademii Clementini. Na Francoski akademiji v Rimu je risal po antičnih kipih in mavčnih odlitkih, nato je študiral še v Benetkah. Leta 1796 je postal korektor dunajske akademije ter leta 1798 profesor in član akademijskega sveta akademije.

Leta 1808 je postal vodja in nadzornik slikarskega oddelka Dunajske porcelanske manufakture in leta 1820 direktor slikarske in kiparske šole dunajske akademije. Službo je opravljal do smrti leta 1828.