Svet 25.11.2010 5:00

Shakespearovo gledališče v Stratford-upon-Avonu prenovljeno

London, 25. novembra - Svetovno znano gledališče Royal Shakespeare Company v Stratford-upon-Avonu je po temeljiti prenovi v sredo ponovno odprlo vrata. Prenova zgradbe v rojstnem kraju Williama Shakespeara (1564-1616) je potekala skoraj štiri leta, zanjo so porabili 130 milijonov evrov. Gledališče so prenovili in razširili, v prihodnjih tednih bo možen njegov ogled.

Februarja prihodnje leto bo po poročanju nemške tiskovne agencije dpa stekel redni gledališki repertoar.

"Hoteli smo imeti najboljšo dvorano na svetu za uprizarjanje Shakespearovih iger," je ob odprtju povedal direktor Royal Shakespeare Company Christopher Bland. Občinstvo bo poslej lažje medsebojno komuniciralo, je dodal.

Stratford-upon-Avon je rojstno mesto dramatika, ki je tam tudi pokopan. Vsako leto mesto v osrednji Angliji obišče kakšnih tri milijone turistov, za mnoge k obisku sodi tudi ogled gledališča.

Začetki zdajšnjega teatra segajo v 19. stoletje. Potlej so ga večkrat prenavljali. Stalni del ansambla Royal Shakespeare Company se je oblikoval leta 1961. Njihovi člani so bili igralski velikani, kot so Helen Mirren, Judi Dench in Kenneth Branagh.