Slovenija 25.11.2010 8:00

Na Akademiji za glasbo simpozij o Marijanu Lipovšku

Ljubljana, 25. novembra - Na Akademiji za glasbo bo danes potekal simpozij o skladatelju, pianistu in pedagogu Marijanu Lipovšku (1910-1995) ob letošnji stoletnici njegovega rojstva. Izseke iz njegovega življenja in dela bo osvetlilo 11 strokovnjakov. Simpoziju bo zvečer na Ljubljanskem gradu sledil koncert Lipovškovih skladb v izvedbi študentov akademije.

Lipovškov skladateljskih opus obsega orkestralna in vokalno-instrumentalna dela, komorno in solistično glasbo ter zborovske skladbe. Velja za predstavnika slovenske neoklasicistične smeri, v svoja dela je rad vpletal prvine ljudskega izročila. Napisal je glasbo za celovečerna filma Trst režiserja Franceta Štiglica in Dobri stari pianino Franceta Kosmača.

Bil je dejaven tudi kot pianist, predvsem kot spremljevalec svoje hčere, svetovno znane mezzosopranistke Marjane Lipovšek. Nasploh je bil vsestranska osebnost; bil je še pedagog na Akademiji za glasbo in Filozofski fakulteti, direktor Slovenske filharmonije, urejal je Slovensko glasbeno revijo, pisal kritike, bil je tudi fotograf in velik ljubitelj gora. Za svoje delo je dobil Prešernovo nagrado.

Na simpoziju bodo sodelovali priznani slovenski muzikologi in drugi strokovnjaki, ki se ukvarjajo z zgodovino glasbe na Slovenskem. S svojimi prispevki bodo odkrivali podrobnosti o Lipovškovi mladosti, njegovih pogledih na glasbo pred drugo vojno, Lipovšku kot direktorju Slovenske filharmonije in njegovi poustvarjalnosti, dotaknili pa se bodo tudi posameznih segmentov njegove ustvarjalnosti: samospevov, klavirskih in komornih del ter zborovske in orkestralne glasbe, je mogoče izvedeti v vabilu na srečanje.

Simpozij sodi v niz znanstvenih srečanj, ki jih Akademija za glasbo vsako leto posveti tistim slovenskim skladateljem, ki doslej še niso bili obsežneje in celoviteje raziskani. Letošnje je 18. po vrsti in se bo, tako kot običajno, zaključilo s koncertom študentov akademije, temu pa bo sledil še izid monografske publikacije s predstavljenimi študijami.