Svet 25.11.2010 5:30

Franz Liszt v središču Bachovih tednov 2011

Weimar, 25. novembra - Turinškim Bachovim tednom bo prihodnje leto dajala pečat tudi 200. obletnica rojstva skladatelja Franza Liszta (1811-1886). Glasbeni festival, ki bo potekal od 15. aprila do 8. maja, po potegnil marsikatero vzporednico med Lisztom in Johannom Sebastianom Bachom, so v torek sporočili prireditelji iz Weimarja.

Tako bodo na festivalu izvedli različne Lisztove obdelave Bachovih skladb. Liszt je živel v Weimarju, tako kot pred njim baročni skladatelj. Notranja spona med skladateljema so bile tudi orgle in klavir, pri obeh sta imeli glasbili izjemno pomembno vlogo. Bachove tedne bo odprl "Fest für Klavier".

V dvorani Weimarhalle bodo na dvanajstih komornih koncertih Lisztovo in Bachovo glasbo poustvarili vodilni čembalisti in pianisti - Ragna Schirmer, Christine Schornsheim, Andreas Staier, Edna Stern, Alexander Melnikov in Uri Caine.

Zaključek festivala bo maja "Fest für die Orgel", poroča nemška tiskovna agencija dpa. Igral bo eden vodilnih svetovnih organistov, Olivier Latry iz cerkve Notre Dame v Parizu. Orgelski maraton bo v weimarski cerkvi Srca Jezusovega, v spomin na Liszta pa bodo krstili nove orgle.

Turingija je iztrgala pozabi mnoge kraje, kjer sta bivala in delovala Liszt in razvejana družina Bach. Liszt je Weimarju v obdobju "po Goetheju" priskrbel nov blišč. Festival bo svoje lovke razprostrl po desetih mestih in več prizoriščih.

Načrtujejo 52 dogodkov, koncertov, izvedb kantat po cerkvah in vodstev. Več bo krstnih izvedb in lastnih produkcij, med njimi plesna predstava berlinske skupine Nico and the Navigators na Bachovo glasbo v eni od erfurtskih cerkva.