Svet 25.11.2010 6:00

Feo Aladag načrtuje film o nemških vojakih v Afganistanu

Berlin, 25. novembra - Feo Aladag, režiserka filma "Die Fremde" (Tujka), za katerega je v sredo v Strasbourgu prejela nagrado LUX Evropskega parlamenta, načrtuje igrani film o nemških vojakih v Afganistanu. "Temo že dolgo nosim v sebi," je 38-letna Aladagova povedala za nemško tiskovno agencijo dpa. Angažma in usodo svojih vojakov v Nemčiji radi potisnejo vstran.

Aladagova za potrebe svojega bodočega filma trenutno opravlja raziskave v krogih nemške vojske doma in v Afganistanu. "Pri vseh pristojnih sem pri tem naletela na polno podporo, ki mi daje polet in nove moči za ta novi projekt," je povedala režiserka.

V filmu bo obdelala "vsakdanjik in pogum, idealizem in strahove, želje in upanje vojakinj in vojakov". Tako kot že pri filmu Tujka bo tudi tokrat pritegnila tako poklicne igralce kot tudi naturščike, je povedala Aladagova, ki je obenem scenaristka in producentka.

Feo Aladag je za Tujko s Sibel Kekilli v glavni vlogi prejela že približno 20 nacionalnih in mednarodnih nagrad. Od spomladanske premiere do danes so jo prikazali že na približno 60 festivalih v 34 državah na šestih celinah. Nemčija je film kandidirala za oskarja.