Slovenija 24.11.2010 16:55

Partnerska mesta za skupno programsko zgodbo v okviru EPK

Maribor, 24. novembra - Vodstvo zavoda Maribor 2012 na čelu s programskim direktorjem Mitjo Čandrom se je danes sestalo s koordinatorji partnerskih mest za projekt Evropska prestolnica kulture (EPK). Kot so sporočili iz zavoda, so na srečanju izrazili podporo prizadevanjem uprave po pridobitvi jasnih finančnih izhodišč, in sicer še v letošnjem letu.

"Evropska prestolnica kulture 2012 v Mariboru in partnerskih mestih ima enovito, skupno programsko zgodbo, v kateri vsako mesto ohranja svoje posebnosti in izkorišča vse svoje potenciale," je po srečanju ocenil Čander.

Koordinatorji so podprli tudi predlog za določitev jasnih finančnih izhodišč za izvedbo projekta vse do leta 2013 tako države kot vseh občin, ki sodelujejo v projektu.

Partnerska mesta niso bila zadovoljna z razdelitvijo sredstev za programe EPK za letošnje leto, saj je velik del od 1,78 milijona evrov, ki so jih dobili od ministrstva za kulturo, pripadel Mariboru. Svet zavoda Maribor 2012 je, takrat še pod vodstvom v.d. programskega direktorja Aleša Novaka, namenil kar 1,4 milijona evrov programom v Mariboru.

Najbolj kritični so bili sprva na Ptuju, vendar je ptujski koordinator Franci Mlakar za STA povedal, da je z današnjim sestankom zadovoljen, saj so "prvič dobili položene karte na mizo" in odkrito izmenjali stališča tako glede programa kot finančnih zadev. "Novi programski direktor je pozitivna osebnost, ki nas združuje," je dejal, a obenem dodal, da veliko vprašanj ostaja odprtih. Kot so se dogovorili, bodo najprej sklenili finančni sporazum, nato pa na podlagi tega oblikovali programsko shemo.

Srečanja s koordinatorji EPK v Murski Soboti, Novem mestu, Slovenj Gradcu, Velenju in na Ptuju so se poleg Čandra in Novaka udeležili še predsednik programskega sveta zavoda Tomaž Pandur, v.d. generalnega direktorja Vladimir Rukavina in poslovna direktorica Helena Hvalec.