Slovenija 25.11.2010 14:34

Štiri sonate za violino in klavir Milka Lazarja na plošči

Maribor, 25. novembra - Izšel je novi album skladatelja Milka Lazarja z naslovom "4 Reasons". Na njem so štiri sonate za violino in klavir, ki jih je Lazar ustvaril kot scensko glasbo za baletno predstavo Edwarda Cluga "Four Reasons" (Štirje razlogi). Izvajalske moči na plošči je avtor združil z violinistom Vasilijem Meljnikovom.

Sonate so bile večkrat izvedene v živo kot glasba h Clugovi predstavi "Four Reasons", ki je premiero doživela leta 2008 v Lizboni, kjer je imela deset ponovitev, uprizorili pa so jo tudi v Zagrebu.

Lazar v "4 Reasons" ostaja zvest svojim glavnim vodilom komponiranja, ki jih je izoblikoval v zadnjih letih, ko je velik del njegovega ustvarjanja zavzemala prav glasba za violino in klavir. Gibal se je med jazzom, in sicer jazzom z močno fabulativno noto in etno ali celo ruralnimi etnomuzikalnimi primesmi, in sodobno klasično glasbo za različne zasedbe, od simfoničnega orkestra do manjših komornih zasedb, od običajnih, bolj uveljavljenih, do bolj nenavadnih zasedb, na primer tolkalskega orkestra.

Njegov zaščitni znak so minimalizem, repetitivnost in improvizacija, ki na plošči prihajajo še toliko bolj do izraza, saj zasedba, violina in klavir, to še posebej omogoča. Ponavljajoče se nizanje klavirskih sekvenc nudi čudovito okolje za izris dramaturgije, podane z violino, mestoma tudi zelo igrivo in hudomušno, a v naslednjem koraku že nabrušeno, težko, stvarno, so sporočili iz mariborske založbe Mettis Bukvarna, pri kateri je plošča izšla.

Pri tem je pomemben še moment tišine. Za razliko do predhodnega izdelka, "Pret-a-porter Variations", ki je bil spleten okoli igre dveh oziroma štirih klavirjev, v "4 Reasons" nosilno mesto v stavčnih kompozicijah sonat zavzema tišina oziroma zamolk - pasusi čakanja na zvočni odziv v ozadju še vedno zvenečega, nazadnje odigranega tona. Ta ujetja tišine v prostor v izvedbi obeh izvajalcev celotnemu albumu pridajajo močan pridih intime, ki na ta način dobi neverjetno izpovedno moč, so prepričani v založbi.