Svet 25.11.2010 12:45

Cervantesovo nagrado 2010 prejme španska pisateljica Ana Maria Matute

Madrid, 25. novembra - Španska pisateljica Ana Maria Matute je dobitnica letošnje Cervantesove nagrade. Nagrado štejejo za nekakšno Nobelovo nagrado za književnost španskega govornega območja. Novico je v sredo sporočil španski minister za kulturo Angeles Gonzalez-Sinde. Matutejeva, ki je doma iz Barcelone, je tretja ženska v zgodovini podeljevanja Cervantesove nagrade.

Pred njo sta jo dobili španska književnica Maria Zambrano (1988) in kubanska pesnica Dulce Maria Loynez (1992).

Cervantesova nagrada prinaša 125.000 evrov. Matutejevi jo bodo po poročanju francoske tiskovne agencije AFP uradno izročili 23. aprila, na obletnico smrti (1616) enega največjih španskih mojstrov pisane besede, Miguela de Cervantesa, "očeta" slovitega Don Kihota.

Knjige 85-letne Ane Marie Matute, med njimi sta Vojaki jočejo ponoči (Los soldados lloran de noche) in Stolp nočne straže, so prevedene v 23 jezikov. V slovenščino sta poleg drugih spisov dostopna njena romana Past (La trampa) in Vojaki jočejo ponoči ter knjiga Prvi spomin (Primera memoria). Vse tri je prevedla Alenka Bole-Vrabec.

V svojih delih pisateljica obravnava čas otroštva, izgubo nedolžnosti, socialne krivice ter težave, s katerimi se je Španija soočala po koncu državljanske vojne, ki je divjala v letih 1936-1939.

Cervantesovo nagrado običajno podeljujejo enkrat španskemu in drugič latinskoameriškemu književniku. Lani jo je tako dobil mehiški pesnik Jose Emilio Pacheco. Med prejšnjimi dobitniki so argentinski pisatelj Jorge Luis Borges, perujski pisatelj Mario Vargas Llosa, tudi letošnji nobelovec, ter mehiški romanopisec in esejist Carlos Fuentes.