Slovenija 25.11.2010 16:06

Pri Sanjah od detektivke in fantastike do sevdalink

Ljubljana, 25. novembra - V Knjigarni Sanje so danes predstavili knjižne in glasbene novosti: četrti del detektivskega ciklusa Avgusta Demšarja Evropa, fantastični roman Neila Gaimana Nikolikje in drugi album zasedbe Sedef naslovljen Sewda. V zbirko Kiosk so dodali žepne re-izdaje Bartolovega Alamuta, May Gaskinove Modrosti rojevanja in Karnazesovega Ultramaratonca.

Ljubljana. V Knjigarni Sanje so v zbirko Kiosk dodali žepno re-izdajo May Gaskinove Modrosti rojevanja. Foto: STA

Ljubljana.
V Knjigarni Sanje so v zbirko Kiosk dodali žepno re-izdajo May Gaskinove Modrosti rojevanja.
Foto: STA

Ljubljana. V Knjigarni Sanje so danes predstavili knjižno novost: četrti del detektivskega ciklusa Avgusta Demšarja Evropa. Foto: STA

Ljubljana.
V Knjigarni Sanje so danes predstavili knjižno novost: četrti del detektivskega ciklusa Avgusta Demšarja Evropa.
Foto: STA

Ljubljana. V Knjigarni Sanje so v zbirko Kiosk dodali žepno re-izdaj Karnazesovega Ultramaratonca. Foto: STA

Ljubljana.
V Knjigarni Sanje so v zbirko Kiosk dodali žepno re-izdaj Karnazesovega Ultramaratonca.
Foto: STA

Ljubljana. V Knjigarni Sanje so danes predstavili knjižno novost: fantastični roman Neila Gaimana Nikolikje. Foto: STA

Ljubljana.
V Knjigarni Sanje so danes predstavili knjižno novost: fantastični roman Neila Gaimana Nikolikje.
Foto: STA

Ljubljana. V Knjigarni Sanje so danes predstavili glasbeno novost: drugi album zasedbe Sedef naslovljen Sewda. Foto: STA

Ljubljana.
V Knjigarni Sanje so danes predstavili glasbeno novost: drugi album zasedbe Sedef naslovljen Sewda.
Foto: STA

Evropa je novi roman likovnega pedagoga Tomaža Zupančiča, četrti del cikličnega detektivskega opusa. Avtor objavlja pod psevdonimom Avgust Demšar, kot je v tujini za ta žanr običaj. Dogajanje je umeščeno v Maribor, ki je po besedah avtorja "dobra podlaga za kriminalko", v čas jeseni, ko so depresije pogostejše kot poleti. Glavni lik, kriminalistični inšpektor Martin Vrenk, se zakoplje v delo, njegovega mlajšega kolega Breznika pa grejejo spomini na medene tedne. Nekateri se bremenu vlage ne znajo postaviti po robu in začnejo se dogajati čudne reči: nekoga ne povabijo na kosilo in Drava naplavi truplo, so zapisali pri založbi Sanje.

Demšarjev prvenec in prvi del krimi opusa Olje na balkonu (2007) je bil nominiran za nagrado kresnik. Prav tako je bil za kresnika nominiran drugi del, Retrospektiva (2008). Demšarjevi detektivski primeri so zasnovani kot klasične detektivske uganke ("Whodunit"). Kot je pojasnil na predstavitvi tretjega dela Tanek led (2009), je avtor detektivske zgodbe "ugankar, ki sestavlja zapletene, zavite in prikrite, a vedno logične uganke." Na današnji predstavitvi je Demšar dejal, da je peti del ciklusa, Hotel Abbazia končan, šesti z naslovom Obsedenost v času krize pa je že v delu. Namuznil se je in dodal: "V naših logih je toliko neumnosti, da za nadaljevanja ne bo težav".

Založba Sanje je predstavila drugi plošček tričlanske zasedbe Sedef z naslovom Sewda, ki z mnogimi gosti svojstveno poustvarja bosanske ljudske pesmi, sevdalinke. Razvijajo prepoznaven pristop do aranžiranja in izvajanja te zvrsti s prepletanjem elementov flamenka, jazza, klasike in sodobne glasbe. Sevdalinka je sicer ljubezenska pesem, ki največkrat opeva neuslišano ljubezen in hrepenenje, poimenovanje pa izhaja iz turške besede "sevdah", ki pomeni ljubezen.

Leta 2007 je zasedba pri Založbi Goga Musica izdala prvenec Sedef, kjer so posamezne inštrumente v studiu posneli ločeno. Tokrat so se snemalnega procesa lotili drugače, skladbe so posneli v živo, ker je "pomembno, da se začuti skupno igro", je pojasnil Šemsudin Džopa, kitarist zasedbe. Na albumu Sewda je med drugimi slišati bosansko ljudsko pesem "Voljelo se dvoje mladih", ki je ozvočila celovečerni prvenec Gorana Vojnovića Piran-Pirano.

Urbana fantastika Nikolikje Neila Gaimana, britanskega pisca grafičnih romanov, kratkih zgodb, slikanic in scenarijev, je pravzaprav roman, napisan po istoimenski TV nadaljevanki, ki sta jo ustvarila Lenny Henry in Gaiman. Protagonist Richard Mayhew, mlad londonski poslovnež, nekega večera naleti na krvaveče dekle, ki leži na pločniku. Ustavi se, da bi ji pomagal. Naslednje jutro njegove kreditne kartice ne delujejo več, v njegovo stanovanje se naseli nekdo drug. Postane neviden, pade skozi razpoke realnosti in se znajde nekje drugje, Nikolikje, so zapisali pri Založbi Sanje. Roman je prevedel Marjan Ogrinc.

Poleg omenjenih so predstavili žepne izdaje prvega babiškega priročnika v slovenščini Modrost rojevanja Ine May Gaskin, Alamuta Vladimirja Bartola in Ultramaratonca Deana Karnzanesa. Rok Zavrtanik, direktor Založbe Sanje, je napovedal, da tek postaja predmet posebne pozornosti založbe in da si v prihodnje lahko obetamo nove prevode knjig o teku.