Svet 27.11.2010 5:00

Staatsgalerie Stuttgart predstavlja Holbeinov ciklus o Kristusovem trpljenju

Stuttgart, 27. novembra - Staatsgalerie Stuttgart se klasiku nemškega slikarstva, augsburškemu umetniku Hansu Holbeinu st. (1465-1524) klanja z razstavo slikarskega ciklusa "Graue Passion", ki jo bodo odprli danes. "Graue Passion" je najpomembnejša Holbeinova stvaritev in ena najbolj nenavadnih upodobitev pasijona v staronemški umetnosti, piše na spletni strani galerije.

Galerija opozarja, da tako obsežne predstavitve Holbeinovega slikarstva ni bilo že najmanj štirideset let. Ciklus "Graue Passion" (Sivi pasijon), ki ga sestavlja dvanajst podob v mešani oljni tehniki na tablah iz smrekovega lesa, je pred sedmimi leti pridobila za 13 milijonov evrov.

Že ime ciklusa, ki je nastal okrog leta 1495, kaže na barvno skalo tega niza enkratnih upodobitev v zgodovini evropskega slikarstva. Holbeinovo slikarstvo bo postavljeno v kotekst časa in del pomembnih slikarjevih predhodnikov, sodobnikov in naslednikov. Za to primerjalno razstavo si je galerija izposodila slike in grafike umetnikov, kot so Hans Baldung Grien, Martin Schongauer, Matthias Grünewald in Albrecht Dürer. Razstava bo odprta do 20. marca prihodnje leto.

Slikar se poleg Schongauerja in Dürerja uvršča med najpomembnejše nemške slikarje svojega časa. S svojo umetnostjo se Hans Holbein st. uvršča na sredino med različnimi šolami in obdobji na prehodu iz pozne gotike v renesanso, so ob razstavi zapisali v galeriji. Obiskovalci se bodo ob razstavi lahko seznanili tudi s potekom obsežnih restavratorskih posegov na dvanajstih tablah, ki so zdaj razstavljene v galeriji.