Svet 27.11.2010 5:30

Proustovo Iskanje izgubljenega časa zvočna knjiga leta

Dunaj, 27. novembra - Roman Marcela Prousta Iskanje izgubljenega časa so v Avstriji razglasili za zvočno knjigo leta. Obsega 9380 minut oziroma okoli 156 ur neprekinjenega branja tega Proustovega besedila. Bere igralec dunajskega Burga Peter Matic. To je "slušno odkritje" ter "podvig radia, interpreta in založbe", je zapisala žirija, ki je ocenjevala zvočne knjige.

Žirija je še posebej pohvalila "elegantno in bogato niansirano branje" Petra Matica, ki je "v vseh pogledih uspelo", poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Podelitev nagrade bo 16. marca leta 2011 v Kölnu, skupaj z nagrado za najboljšo zvočno knjigo leta 2010 v Nemčiji.

Peter Matic je vse od leta 2001 v zimskih mesecih po nekaj tednov zdržema bral Proustovo mojstrovino - od poglavja do poglavja, od vrstice do vrstice, od besede do besede. Bralca so snemali v studiih Radia Berlin-Brandenburg. Vseh sedem delov na 17 MP3-CD je izšlo 12. novembra.

Proust je roman Iskanje izgubljenega časa končal leta 1922 in na 4000 straneh popisal celotni svet v preteku časa: to je drama o ljubezni in ljubosumnosti, družabnih intrigah v pariških salonih, razmislekih o literaturi, glasbi in umetnosti, poetičnosti krajine in okusu ubežanih in zadržanih spominov. Roman je pisatelj, rojen leta 1871, pisal v glavnem v samoti zvočno izolirane in s pluto opažene sobe na pariškem bulvarju Haussmann.