Svet 27.11.2010 6:00

Barenboim za uvod v sezono Scale dirigira Wagnerjevo Valkiro

Dunaj, 27. novembra - Scala bo sezono 2010/2011 začela 7. decembra z Wagnerjevo Valkiro, dirigiral bo Daniel Barenboim. Opero režira Guy Cassiers iz Belgije. Za premiero je ravnatelj Scale Stephane Lissner izbral najboljše wagnerjanske glasove, mezzosopranistki Waltraud Meier in Ekaterino Gubanovo, sopranistko Nino Stemme in, prvič v Scali, tenorista Simona O'Neilla.

"Ta opera je metafora za sodobno Evropo, ki se bori za svojo enotnost in obenem raznoliko identiteto," je Barenboim povedal na predstavitvi opere v Milanu.

Postavitev Valkire je del velikega projekta v počastitev Wagnerja. Oktobra 2012 imajo v milanski Scali namen uprizoriti še en del Nibelunškega prstana, Siegfrieda, maja leta 2013 pa Somrak bogov.

"Pri režiji smo stavili na naravne elemente z močnim simboličnim pomenom, kakor tudi na moderno tehnologijo. Na ta način bomo gledalcu bolje predstavili pristno vsebino Wagnerjevega sporočila," je poudaril režiser Cassiers.

Scala v tej sezoni načrtuje 14 novih uprizoritev, med njimi jih bodo devet ustvarili italijanski umetniki, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. "Ponudili bomo najbogatejši nabor uprizoritev v zadnjih 20 letih," je napovedal Lissner.

Ponovitve Valkire bodo 10., 14., 17., 21. in 28. decembra ter 2. januarja 2011. Kot piše na spletni strani operne hiše, bodo opero, ki traja pet ur, peli v nemščini, nadnapisi bodo v italijanščini.

Premiero 7. decembra bo neposredno prenašala televizija RAI5, novi satelitski kanal državne televizije. Tako kot vsako leto bo prenos mogoče spremljati na kinematografskih platnih po Italiji in v kakšnih stotih digitalnih dvoranah po vsem svetu.

V Milanu si bo opero, kot piše na spletni strani, v prenosu moč ogledati na velikem zaslonu v galeriji Vittorio Emanuele. V Franciji bo Valkiro prenašala televizija Mezzo, v Avstriji bo posnetek 19. decembra predvajala Servus TV.

Septembra prihodnje leto bo na vrsti izmenjava z Dunajsko državno opero. Ta bo predvidoma 7. septembra v Milanu gostovala z Arabello Richarda Straussa pod glasbenim vodstvom Franza Welser-Mösta, dan pozneje bo na programu simfonični koncert Dunajske filharmonije.

V zameno bo Scala na Dunaju 6. in 8. septembra izvedla Verdijevo opero Simon Boccanegra, dirigiral bo Barenboim, in 9. septembra še Verdijev Requiem.