Slovenija 26.11.2010 10:54

V Celju in Ljubljani koncerta v spomin na Lucijana Marijo Škerjanca

Celje/Ljubljana, 26. novembra - Hiša kulture Celje bo z dvema koncertoma počastila spomin na enega največjih slovenskih glasbenikov 20. stoletja, skladatelja in akademika Lucijana Marijo Škerjanca. Na njih bo zazvenela mojstrova redko izvajana Slovenska maša. Koncerta bosta drevi ob 19. uri v cerkvi sv. Jožefa v Celju in 1. decembra ob 19.30 v stolnici sv. Nikolaja v Ljubljani.

Slovensko mašo za bariton solo in dvojni godalni kvartet je Škerjanc napisal leta 1940, istega leta je bila tudi krstno izvedena na Golem brdu pri Ljubljani. Izvedbo je kritika pospremila z naklonjenimi komentarji in poudarila njen koncertantni in obče duhovni pomen, manj pa uporabnost za vsakodnevno bogoslužno rabo. Ta maša najbrž pomeni ustvarjalno srečanje skladatelja z večnimi temami in Bogom, morda tudi v luči razplamtelega začetka druge svetovne vojne in je edino mašno delo v mojstrovem bogatem opusu.

Mašo bodo izvedli basist Janko Volčanšek, organist Andraž Slakan in Komorni orkester Hiše kulture Celje pod vodstvom dirigenta Simona Dvoršaka. Na sporedu bo še odlomek iz skladateljevega 2. godalnega kvarteta, so sporočili iz Hiše kulture Celje, ki je koncerta pripravila v sodelovanju s Fundacijo Lucijana Marije Škerjanca in Društvom za oživljanje podobe starega mestnega jedra iz Ljubljane.

Lucijan Marija Škerjanc (1900-1973) velja za osrednjo skladateljsko osebnost 20. stoletja. Šolal se je v Ljubljani, Pragi, na Dunaju ter izpopolnjeval v Parizu in Baslu. Bil je glasbenik širokih razgledov in mnogostranski v svojem delu. Dolga leta je bil profesor kompozicije na Akademiji za glasbo v Ljubljani in nekaj let njen rektor, bil je tudi pianist, dirigent, glasbeni pisec in upravnik Slovenske filharmonije. Od leta 1949 je bil redni član SAZU.

Njegova glasbena zapuščina je velika. Pisal je vse glasbene oblike, razen opere. Izoblikoval je slog, v katerem je združil prvine pozne romantike, impresionizma in modernejših tokov. Na ljudsko motiviko se ni naslanjal.