Slovenija 26.11.2010 12:58

Coprnica Zofka prvič na odru

Ljubljana, 26. novembra - Pravljica vsestranske umetnice Svetlane Makarovič Coprnica Zofka, ki je prvič izšla leta 1989, bo zaživela tudi na odru. V režiji Bojana Martinca jo bodo uprizorili igralci Gledališkega studia Pionirskega doma. Premiera bo v nedeljo, 28. decembra, ob 19. uri v Slovenskem mladinskem gledališču.

Ljubljana. Pesnica in pisateljica Svetlana Makarovič. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Pesnica in pisateljica Svetlana Makarovič.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Pravljica pripoveduje o coprnici Zofki, ki s svojimi pomočniki straši vse po vrsti, nagaja z vremenom, skratka, vse obrne narobe. Nato za dalj časa počiva v stari zaprašeni knjigi, ko pa nekdo razpiha prah s knjige, se vsi prebudijo in razkropijo po okolici. Toda čas, v katerem se ponovno pojavijo, zanje ni več primeren, saj je marsikaj drugače.

Zofke metla ne more več nositi, saj se je v knjigi zredila, zato peš odide k čarovniku po vse potrebne pripomočke za vremenske spremembe. Medtem njeni nekdanji spremljevalci uganjajo vse mogoče vragolije. Zofkini sodelavci, ki so bolj hudobni kot čarovnica sama, se po številnih dogodivščinah vrnejo nazaj v knjigo, saj ne prenesejo, da je Zofka postala običajna ženska.

Poleg zlobne čarovnice, ki se na koncu spremeni v žensko, teto Zofko, bo v predstavi mogoče videti še druga zlobna pravljična bitja, kot so Rdeči skopnik, Črni krempelj, Siva mora, Škrat šotek, povodni mož Akvilin in Pajkova vešča.

Coprnico bo odigrala Maja Horvat, ob njej bodo v predstavi nastopili Matija Klasinc, Jonas Žabkar, Mira Petek, Luka Perpar, Teja Bitenc, Martin Kolarič, Rok Gregorič in Dušan Tomić, so sporočili s Pionirskega doma.

Po pravljici je leta 1989 v sodelovanju Lutkovnega gledališča Ljubljana in Viba filma nastal lutkovni film Coprnica Zofka v režiji Matije Milčinskega. Ob Ljerki Belak, Vladu Kreslinu, Janezu Hočevarju in Janezu Bončini Benču je v vlogi Zofke nastopila avtorica sama.

Predstava je namenjena predšolskim otrokom in otrokom prve triade osnovne šole.