Svet 28.11.2010 5:00

Maksymilian Cieslak dobitnik Henklove nagrade za umetnost

Dunaj, 28. novembra - Poljski umetnik Maksymilian Cieslak je dobitnik letošnje Henklove nagrade. Izročili so mu jo na četrtkovi slovesnosti v dunajskem Muzeju moderne umetnosti. Podeljuje jo podjetje Henkel Central Eastern Europe (CEE), letos jo je že devetič. Nagrajencu prinaša tudi 7000 evrov.

Nagrado za avstrijskega umetnika je prejela Štajerka Susanna Flock, nagrado za mladega umetnika iz Srednje oziroma Vzhodne Evrope pa Hrvatica Nina Kurtela. Vsak je prejel tudi po 2000 evrov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Odziv mladih umetnikov na natečaj je bil letos največji doslej, prijavljenih je bilo kar 1060 del. "Veseli smo in ponosni, da je nagrada deležna takšnega slovesa. Pred devetimi leti smo začeli z manj kot 180 predlogi," je v sporočilu zapisal direktor Henkla za Srednjo in Vzhodno Evropo Günter Thumser. Dela vseh nominiranih umetnikov so od danes do nedelje na ogled v Muzeju moderne umetnosti.

Mednarodna strokovna žirija se je pod predsedstvom nove muzejske direktorice Karole Kraus odločila torej za Maksymiliana Cieslaka, ki se je leta 1983 rodil v poljskem mestu Tomaszow Lubelski. Njegova filmična dela se odlikujejo z visoko pripovedno gostoto in veliko izvirnostjo: "Ustvarja s sredstvi nemega filma in z estetiko amaterskih videov na YouTubu, kakor tudi z elementi filmske tehnike "found footage". Filmskemu mediju se na ta način približa povsem nedogmatično in deloma na humoren način.

Cieslak pristopa k filmski zgodovini, mitom in medijskim zgodbam na način potovanja Jurija Gagarina v vesolje ali koncerta Doorsov. Jemlje jih kot material in iz njega z veliko dozo samovoljne filmske govorice ustvarja nove vsebine. Mnoga njegova dela - na primer Doktor Faustus ali Cloud Nine - lahko beremo kot hudo satiro na račun ukvarjanja z umetnostjo, so zapisali v utemeljitvi. Cieslak bo maja 2011 samostojno razstavljal v Muzeju moderne umetnosti.

Susanna Flock je žirijo navdušila "tako s čistimi grafičnimi deli kot tudi z obravnavo prostora, ki ga z najpreprostejšimi sredstvi umetniško predeluje in spreminja". Nina Kurtela pa se je po študiju na zagrebški Akademiji lepih umetnosti posvetila plesu. "V svoje videe vpelje jezik plesa, ki tem podeli nek poseben ritem in lahkotnost". Nagrada za mladega umetnika ji omogoča trimesečno bivanje na Dunaju.

Slovenski finalisti natečaja Henkel Art.Award. 2010 so bili Ana Čigon, Mito Gegič in Tao G. Vrhovec Sambolec. Potegovali so se za uvrstitev v finale za Henklovo nagrado. Finaliste so izbirali v 31 državah Srednje in Vzhodne Evrope ter Centralne Azije.