Svet 28.11.2010 5:30

Grafika Paula Kleeja v Picassovem muzeju v Münstru

Münster, 28. novembra - Picassov muzej v Münstru od danes gosti razstavo grafik Paula Kleeja, največjo po 30 letih v Nemčiji. Na občasni razstavi bo do 13. marca prihodnje leto na ogled 140 del, ki so jih pripeljali iz Centra Paul Klee v Bernu, kar je skorajda celotni Kleejev grafični opus.

"Paula Kleeja tu spoznavamo z vseh plati. Med sprehodom skozi razstavne dvorane se sprehodimo skozi njegovo ustvarjalno življenje," je v petek v Münstru dejal vodja muzeja prof. Markus Müller. Poleg litografij, jedkanic in lesorezov razstava zajema okoli 30 Kleejevih pripravljalnih risb, vmesnih grafičnih odtisov, ročno koloriranih grafik in monotipij iz zasebne zbirke nekega švicarskega trgovca z umetninami.

Kronološko se razstava razteza od Kleejevih zgodnjih grafik iz leta 1903 do njegovih zadnjih grafičnih odtisov iz leta 1932. Klee (1879-1940) se v svojih "invencijah" iz obdobja od leta 1903 do leta 1905 kaže kot satirik, ki obdeluje meščansko dvojno moralo vilhelminske dobe. To se kaže že v naslovih, na primer Človek se pogrezne pred krono (Ein Mann versinkt vor der Krone).

Pozneje je Klee ustvarjal jedkanice s krajinskimi motivi v pozno impresionističnem stilu. Njegov likovni izraz je pod vplivom francoskega kubizma postajal vse bolj abstrakten. Vrhunec Kleejevega grafičnega opusa datira v 20. leta, ko je poučeval na Bauhausu v Weimarju in Dessauu.