Slovenija 1.12.2010 4:00

V Cankarjevem domu začetek petdnevnega knjižnega sejma

Ljubljana, 1. decembra - V Cankarjevem domu bo danes za širšo javnost vrata odprl 26. slovenski knjižni sejem. Sejem bo do 5. decembra gostil več kot 100 založb. Obiskovalci sejma se bodo lahko seznanili s številnimi knjižnimi novostmi ter se udeležili več kot 120 različnih dogodkov, ki so vsaj posredno povezani s knjigo.

Dopoldanski čas bo na sejmu tradicionalno posvečen predvsem skupinskim obiskom otrok. Program, ki so ga poimenovali Šolski knjigosled, poleg obiska pri nekaterih založnikih vključuje še ogled otroške predstave in pogovor z mladinskimi avtorji: Andrejem Rozmanom Rozo, Janjo Vidmar in Primožem Suhodolčanom.

Debatna kavarna bo ponudila 23 debat za širšo javnost. Strokovna Založniška akademija pa bo v literarnem klubu Lili Novy ponudila predavanja tujih strokovnjakov, ki bodo osvetlili evropske založniške prakse.

Velika sprejemna dvorana bo gostila prireditev Pokusimo besedo Društva slovenskih pisateljev, na različnih prizoriščih pa bo na ogled tudi več razstav. V Klubu Cankarjevega doma bo nameščena poslušalnica poezije Postaja: poezija.

Sejem se je uradno začel že v torek zvečer, ko so na odprtju podelili nagrade. Schwentnerjevo nagrado za življenjsko delo je prejela založnica Neda Pagon. Lado Kralj je z novelistično zbirko Kosec koso brusi prepričal kot avtor najboljšega prvenca. Nagrado za najboljšo mlado prevajalko pa je prejela Julija Potrč za prevod izbora kratke proze Skrivališča finskega pisatelja Petrija Tamminena.

Knjižni sejem, ki letos poteka pod motom Skodelica knjige, prirejata Strokovno združenje založnikov in knjigotržcev pri Gospodarski zbornici Slovenije in Cankarjev dom.