Slovenija 30.11.2010 10:30

Okna duše Klementine Golija razstavljena v Mestni galeriji

Ljubljana, 30. novembra - Izbor del Klementine Golija iz obdobja 2004-2010 bo predstavljen na razstavi Uvid - ok(n)o v dušo, ki jo bodo odprli drevi ob 19. uri v ljubljanski Mestni galeriji 2. Dela akademske slikarke so kolažne likovne stvaritve, nihajoče med imaginarnimi in prepoznavnimi likovnimi podobami iz notranjega sveta in prostorov vsakdanje realnosti.

V delih, kot so naslovna slika razstave Uvid - ok(n)o v dušo, Gugalnica, Zgodba o galebu, Neulovljivo, Rdeča pokrajina, in več slik iz serije Geografija spomina, se zgoščujejo barvni segmenti in razvijajo dinamičnosti podob s pomočjo kolažnega izmenjavanja lazurnih nanosov, ki poudarjajo globino in haptičnih nanosov, ki poudarjajo materijo, je zapisal kustos razstave Sarival Sosič.

Skozi množino podslikav Golija postopno gradi mnogoterost pogledov, nekakšna osvetljena okna, odpirajoč jih proti intimnemu svetu. Slikarka pogosto motivno valovi znotraj prepoznavnega in imaginarnega sveta, nadaljuje Sošič. Prepoznavni svet je običajno umeščen v spodnji ali robni del slike, kjer se zgoščujejo pastozni barvni nanosi in kolažno vkomponirani delčki fotografij, podob iz časopisja, skratka elementov predmetnega sveta. Nad tem realnejšim likovnim svetom pa se vedno znova odpirajo krajine psihofizičnih stanj, ki kot nekakšni osvetljevalci lebdeče nihajo, se polnijo z majhnimi pripovednimi akcenti, presekajoč pogled tja v končnost barvne globine.

Klementina Golija je slikarstvo študirala na Accademia di Belle Arti di Brera v Milanu, magistrski študij grafike in slikarstva je zaključila na ljubljanski likovni akademiji pri Lojzetu Logarju (1993), magistrski študij slikarstva pa pri Gustavu Gnamušu (1995) na isti akademiji. Udeležila se je študijskega bivanja v Bostonu in New Yorku leta 1990 ter Cite Internationale des Arts v Parizu leta 1995.

Golija je doslej imela 88 samostojnih razstav in je sodelovala na več kot 200 skupinskih predstavitvah doma in v tujini. Za svoje delo je prejela 15 nacionalnih priznanj in eno mednarodno nagrado. V letu 2007 je za uspehe in dosežke na likovnem področju prejela najvišjo nagrado Mestne občine Kranj. Je pobudnica in predsednica Bienala mesta Kranj ter Bienala risbe in slike v prostoru Alpe Jadran. Ukvarja se s slikarstvom, grafiko in oblikovanjem.

Razstava Uvid - ok(n)o v dušo bo na ogled bo konca decembra.