Slovenija 30.11.2010 11:54

Skupina Tantadruj uglasbila Prešernove pesmi

Ljubljana, 30. novembra - Skupina Tantadruj je tik pred izidom plošče, s katero se je poklonila največjemu slovenskemu pesniku Francetu Prešernu in njegovemu delu. Uglasbila je 14 njegovih pesmi v akustični folk izvedbi, avtor uglasbitev je Boštjan Soklič. Plošča, ki nosi naslov Kar je, beži po eni od pesmi, bo izšla 3. decembra.

Namen projekta je celovito, na enem samem v celoto zaokroženem izdelku predstaviti del Prešernovega opusa skozi glasbo na način, ki se bistveno razlikuje od širše znanih zborovskih in drugih obstoječih interpretacij Prešerna, in tako približati njegovo poezijo poslušalcem.

Na plošči je 14 uglasbenih Prešernovih pesmi, med katerimi so poleg naslovne tudi Kam, Vrba, Pod oknom, Strunam in Zgubljena vera. Avtor uglasbitev Soklič je znan po svoji glasbeni izraznosti, ki jo gradi na povezovanju različnih glasbenih zvrsti, od ljudske glasbe, klasike do različnih oblik bluesa in jazza.

Pesmi zvenijo v akustični folk izvedbi dveh kitar (Boštjan Soklič, Lucija Lavbič Šorn), violončela (Erian Karlović) in treh različnih vokalov (Boštjan Soklič, Aleš Hadalin, Malala Rakotorahalahy) ter nekaj manjših instrumentalnih dodatkov (Boštjan Gombač), so sporočili iz skupine Tantadruj.

Izid plošče bo skupina pospremila s koncerti, med drugim jo bodo 4. decembra ob 20.30 predstavili v kulturnem centru Creinativa v Kranju.

Skupina Tantadruj ustvarja lastno glasbo na besedila iz domače in svetovne pesniške zakladnice in tudi pesmi Sokliča. Prvo ploščo je skupina izdala leta 1990.