Slovenija 30.11.2010 12:52

Izšla protivojna himna Borisa Viana v prevodu Borisa Pahorja

Ljubljana, 30. novembra - V zbirki Svoboda založbe Ph RED je izšla protivojna himna Borisa Viana Dezerter. V darilni knjižici, ki jo krasijo ilustracije Samire Kentrić, je objavljena v francoščini in v slovenskem prevodu Borisa Pahorja. Dodan je Pahorjev esej z naslovom Pot ponosa. O himni bo Pahor spregovoril v petek, 3. decembra, v okviru Slovenskega knjižnega sejma.

Boris Vian je bil "enfant terrible" minulega stoletja. Živel, ustvarjal in umrl je hitro, star komaj 39 let. Njegovo delo je bilo plodovito in raznoliko: bil je pisatelj, pesnik, prevajalec, dramatik, glasbenik, libretist, scenarist, igralec in izumitelj - patentiral je elastično kolo.

V Sloveniji je bil do nedavnega dokaj neznano ime, v zadnjih letih pa se vrstijo prevodi njegovih romanov, kot sta Pena dni in Rdeča trava. Protivojno himno je napisal leta 1953 kot odziv na alžirsko vojno in na vojno v Indokini. Vian jo je tudi uglasbil, vendar je bila do leta 1962 prepovedana, je na današnji predstavitvi povedala urednica Tadeja Zupan Arsov.

Eden od Vianovih biografov je zanj dejal, da je v mladostni ihti huronsko sovražil vse, ki so bili neumni in bedasti. Vianova drža je vsaj deloma podobna Pahorjevi, saj tržaški pisatelj vztrajno ponavlja, da se neumnosti ne smejo ponoviti, je poudarila urednica.

"Učbenik dostojanstva", kot so ga poimenovali, je po uredničinih besedah namenjen predvsem mladim v želji, da v ključnem trenutku začnejo misliti in da so pri tem pogumni. "Je ustanovna listina odgovornega ravnanja, ki nas uči, da se včasih vse dobro začne z enim odločnim ne," so zapisali na založbi. S knjižico želijo opozoriti, da za integriteto sodobnega človeka ni potrebna udeležba v vojskovanju.