Svet 30.11.2010 14:09

Italija objokuje smrt Maria Monicellija in "konec neke ere"

Rim, 30. novembra - Velikan režije, velika osebnost, zadnji velikan italijanske komedije, s temi epiteti se Italija odziva na smrt Maria Monicellija ki je, star 95 let, v ponedeljek storil samomor. Dežela objokuje režiserja, enega od zadnjih velikanov povojnega filma in mojstra komedije "a la italienne", s katerim se "končuje neko obdobje".

Ob smrti režiserja, "filmskega Balzaca", znanega po filmih Velika vojna in Moji prijatelji, časnik Messagero piše, da "nihče ni znal tako dobro pripovedovati zgodbe o Italiji" in da "po njem sledi molk". Za Corriere della Sera je bil Monicelli obenem "dedič neorealizma in commedie dell'arte, ki se norčuje iz človeških stisk".

Monicelli, ki je imel raka na prostati, se je v ponedeljek zvečer vrgel iz petega nadstropja rimske bolnišnice San Giovanni, kjer so ga zdravili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Igralka Stefania Sandrelli, ki je z njim snemala več filmov, se je na Monicellijevo smrt odzvala z mislijo, da je bila to "gesta skrajne svobode in antikomformizma". Sožalje je izrazil tudi premier Silvio Berlusconi. Študenti, ki danes stavkajo zaradi proračunskih rezov, so protest danes posvetili Monicelliju.

"To ni tragičen konec, tu je mož, ki je polno živel," je izjavil režiserjev nečak Niccolo Monicelli, ki se je zadnjič poklonil cineastu skupaj z umetnikovo vdovo Chiaro in njunimi tremi hčerami. Na vprašanje, ali je Mario Monicelli pustil zadnje sporočilo, pa je odvrnil, da je "zapustil ogromno sporočil, pomnite ga po njegovih filmih".

Režiser, doma iz Toskane, se je v filmsko zgodovino zapisal z nepozabno Veliko vojno (La grande guerra) iz leta 1959, pa s filmom Osamljeni neznanci (I soliti ignoti), v katerem je leta 1958 pomagal k uspehu tedaj še neznane Claudie Cardinale.

Monicelli se je ovenčal z dvema zlatima levoma iz Benetk, tremi srebrnimi medvedi iz Berlina in dvema nominacijama za oskarja. Monicellijev zadnji celovečerni film je bil leta 2006 "Le rose del deserto" (Puščavske vrtnice). Leta 2003 je neumorni Italijan, tedaj jih je imel 88, predsedoval žiriji Bienala v Benetkah.

"Samomora nisem pričakoval, vendar bi Mario gotovo porekel: To je moja stvar," je komentiral italijanski igralec in Monicellijev prijatelj Michele Placido. "Ostal sem brez besed, zelo me je potrlo," pa nemška tiskovna agencija dpa povzema čustveno izjavo rimskega igralca Carla Verdoneja.

Režiser se je rad opredelil kot "preprost obrtnik, rokodelec iz Viareggia". V njegovih filmih je bil pogosto v središču tako imenovani mali človek. Rad je posegal v preteklost. Z zgodbo o absurdu patriotskega zanosa je z Veliko vojno naletel na odpor v vojaških krogih.