Svet 30.11.2010 15:42

Umrl tenorist in rockovski glasbenik Peter Hofmann

Berlin, 30. novembra - V nemškem mestu Selb je v starosti 66 let danes umrl nekdanji vrhunski tenorist in rockovski glasbenik Peter Hofmann. Umrl je na kliniki, kjer se je zdravil zaradi pljučnice, je za nemško tiskovno agencijo dpa povedal družinski prijatelj. Hofmann, ki se je rodil 22. avgusta leta 1944 v češkem Marienbadu, se je proslavil z wagnerjanskimi liki.

Na Bayreuthskem festivalu je leta 1976 pel Siegmunda v legendarni postavitvi Nibelunškega prstana v režiji Patrica Chereauja. Istočasno se je pri svojih 32 letih vpisal v zgodovino tega glasbenega festivala kot najmlajši interpret Parsifala. Hofmann je v Bayreuthu pel tudi Lohengrina, Tristana in Waltherja von Stolzinga v Mojstrih pevcih nürnberških.

Hofmann se je gibal po robu med klasično in popularno glasbo. V sezoni 1990/91 je v Hamburgu tako navduševal v naslovni vlogi muzikala Fantom iz opere. Leta 1999 je javnosti sporočil, da trpi za parkinsonovo boleznijo, pet let kasneje je sklenil svojo kariero. Zadnja leta je živel umaknjeno v bližini Bayreutha.