Slovenija 3.12.2010 5:00

Instalacija Teritorij 1995 Marka Peljhana v beograjskem MSU

Beograd, 3. decembra - V Salonu beograjskega Muzeja sodobne umetnosti bodo danes odprli razstavo Marka Peljhana z naslovom Teritorij 1995, so sporočili iz muzeja. Peljhan se bo predstavil z instalacijo z istim naslovom, ki jo je razstavil na 11. bienalu sodobne umetnosti leta 2009 v Carigradu in na razstavi Srbija - najpogosteje postavljena vprašanja letos v New Yorku.

Peljhan skuša rekonstruirati gibanje enot med vojnimi operacijami in množičnimi pomori med vojno v nekdanji Jugoslaviji, s čimer ustvarja arhiv dokumentov o masakru in njegovih posledicah. Pri tem analizira mednarodno vlogo in odgovornost v tej vojni ter načine uporabe najsodobnejših tehnik modernega vojskovanja.

Teritorij 1995 je instalacija, zasnovana na dolgoročnem raziskovalnem projektu v zvezi s pokolom v Srebrenici julija leta 1995, ko je bilo ubitih več kot 8000 ljudi. Pokol, kakor tudi izgon 25.000 do 30.000 civilistov, se je zgodil kljub dejstvu, da so ZN poprej Srebrenico razglasile za "varno območje", in v navzočnosti oboroženih mirovnih sil ZN z Nizozemske, piše srbska tiskovna agencija Tanjug.

Instalacija temelji na vsestranskem raziskovanju dogodkov in vključuje tudi dokumente, pridobljene na Mednarodnem sodišču za vojne zločine v nekdanji Jugoslaviji v Haagu.

Peljhanova instalacija je del dolgega procesa, skozi katerega želi mapirati, dojeti in odkriti vlogo taktične in strateške komunikacije ter njenega beleženja v izvajanju modernega svetovnega genocida.

Razstava bo odprta do 16. januarja prihodnje leto.