Svet 3.12.2010 6:00

V soboto v Tallinnu podelitev evropskih filmskih nagrad

Tallinn, 3. decembra - V koncertni dvorani Nokia v Tallinnu bo to soboto slovesna podelitev 23. evropskih filmskih nagrad. Podeljuje jih Evropska filmska akademija (EFA). Častna nagrajenca za opus sta tokrat igralec Bruno Ganz in skladatelj Gabriel Yared. Prireditev bosta pred 1400 gosti vodila nemška igralka in komičarka Anke Engelke in estonski igralec Märt Avandi.

Akademija, ki ima sicer sedež v Berlinu, na svoji spletni strani med napovedanimi evropskimi zvezdniki, ki bodo izročali evropske "oskarje", našteva imena, kot so ambasadorka EFA Maria de Medeiros s Portugalske, pa Jean-Marc Barr iz Francije, Hannelore Elsner iz Nemčije, Nikolaj Lie Kaas z Danske, Miki Manojlović iz Srbije, Amanda Ooms s Švedske, državo gostiteljico pa bosta zastopala Lembit in Juhan Ulfsack.

Na slovesnosti v Tallinu, ki bo prihodnje leto nosil naziv Evropska prestolnica kulture, pričakujejo tudi nekaj igralcev in igralk, ki so jih uvrstili med tako imenovane vzhajajoče zvezde (Shooting Stars). Med letošnjimi obetavnimi filmskimi obrazi bodo Poljakinja Agata Buzek, Čeh Kryštof Hadek, Britanec Edward Hogg, Italijan Michele Riondino in Finka Pihla Viitala, od lanskih mladih zvezdnikov pa napovedujejo prihod Italijanke Albe Rohrwacher.

Nagrade bodo podeljevali še ruski režiser Viktor Kosakovski, evropska komisarka Androulla Vassiliou in predsednik Evropske filmske akademije EFA Wim Wenders.

Švicarski igralec Bruno Ganz bo prevzel nagrado EFA za življenjsko delo, skladatelj Gabriel Yared pa nagrado EFA za svoj prispevek k svetovnemu filmu. Yared bo v Tallinnu tudi dirigiral Bruseljski filharmoniji na koncertu filmske glasbe.

Slovenski filmarji so v Berlin kot svojega kandidata poslali Slovenko Damjana Kozoleta, ki pa se ni uspela prebiti v finale.

Med celovečerci so si nominacijo prislužili turško-nemški "Bal" (Med) Semiha Kaplanogluja, francoski "Des hommes et des dieux" (O ljudeh in bogovih) Xavierja Beauvoisa, francosko-nemško-britanska koprodukcija "The Ghost Writer" (Pisatelj v senci) Romana Polanskega, izraelsko-nemško-francoski film "Lebanon" (Libanon) Samuela Maoza, špansko-argentinski "El secreto de sus ojos" (Skrivnost v njihovih očeh) Juana Joseja Campanelle in nemški film "Soul Kitchen" (Kuhinja z dušo) Fatiha Akina.

Za evropsko filmsko nagrado za režijo so nominirani Olivier Assayas, Semih Kaplanoglu, Samuel Maoz, Roman Polanski in Paolo Virzi, za evropsko igralko leta Zrinka Cvitešić, Sibel Kekilli, Lesley Manville, Sylvie Testud in Lotte Verbeek, za najboljšega evropskega igralca pa Jakob Cedergren, Elio Germano, Ewan McGregor, George Pistereanu in Luis Tosar.

Nagrade EFA bodo delili še v več drugih kategorijah - za scenarij, kamero, montažo, scenografijo in glasbo. Mednarodni filmski kritiki (FIPRESCI) bodo nagradili filmsko "odkritje", za to lovoriko konkurirajo italijanski "La doppia ora", romunski "Eu cand vreau sa fluier, fluier", nemški "Die Fremde", koprodukcija "Lebanon" in nizozemsko-irski "Nothing Personal".

Spisek nagrad se s tem ne konča, razglasili bodo še najboljše med dokumentarnimi, animiranimi in kratkimi filmi. Slovenskih imen ni zaslediti.