Svet 3.12.2010 5:30

Igralec Maximilian Schell 80-letnik, a še ne misli odnehati

Dunaj, 3. decembra - Igralec in režiser Maximilian Schell, dobitnik oskarja, ki bo 8. decembra proslavil 80. rojstni dan, še ne misli odnehati. Po skoraj 60 letih življenja na odru še vedno občuti strast do nastopanja in režiranja, kot je povedal v pogovoru za nemško tiskovno agencijo dpa. Schell zdaj živi v vasi Preitenegg na avstrijskem Koroškem.

"Imam srečo, da lahko vse, kar mi leži pri srcu, bodisi imam ali pa uresničim," je povedal Schell. "Zame bi bilo nekaj strašnega, če bi bilo moje življenje površinsko."

"Nenehno sem zaposlen," je povedal slavni igralec. Trenutno piše knjigo, ki bo nosila naslov "Ich fliege über dunkle Täler" (Letim nad temačnimi dolinami). V njej bo razgrnil prigode iz svojega življenja. "Knjigo sem pravzaprav hotel dokončati do 80. rojstnega dne, vendar se ni izšlo," je pojasnil Schell. "Kljub temu upam, da bo kmalu gotova."

Poleg tega razmišlja o snemanju kinematografskega filma "Beethoven und Napoleon - Genie und Wahnsinn" (Beethoven in Napoleon - genialnost in norost). To bo zgodovinska drama o skladatelju Ludwigu van Beethovnu in njegovem sporu z Napoleonom. Schell je napisal scenarij, film bi rad tudi režiral. Trenutno išče producenta.