Svet 4.12.2010 6:00

Francoska nagrada za mojstra stripa Davida Mazzucchellija

Pariz, 4. decembra - Ameriški mojster stripa David Mazzucchelli, ki slovi po stripih o super herojih, kakršna sta Daredevil in Batman, je v Parizu v četrtek prejel veliko nagrado (Grand Prix) francoskega združenja kritikov in novinarjev, ki pišejo o stripu (ADBD). Nagrajen je bil za svoj zadnji strip "Asterios Polyp", ki je izšel pri francoski založbi Casterman.

S to nagrado je združenje ACBD, ki ima 74 članov, počastilo zelo oseben prispevek, piše francoska tiskovna agencija AFP. "Asterios Polyp" je izviren tako po (de)konstrukciji pripovedi kot tudi po prenosu avtorjevih namer ter duševnih stanj stripovskih junakov v risbo, je poudarilo združenje.

Strip je zgodba o kaotičnem življenju arhitekta Asteriosa Polypa, v kateri se avtor poigrava s flash backi, skozi katere oživlja drobce junakovega spomina. Polyp je občudovan strokovnjak, ki pa ni nikoli ničesar zgradil.

Mazzucchelli se je rodil leta 1960 v Providencu (Rhode Island) v Združenih državah, znan je postal v 80. letih, ko je za ilustriral dogodivščine super herojev, kot sta Daredevil in Batman, z besedili Franka Millerja. Kmalu je industrijo stripa zapustil ter začel pisati in ilustrirati literarne zgodbe in osebne pripovedi. Priredil je roman Paula Austerja "Cite de verre" (Stekleno mesto) iz leta 1994. Ustvaril je tudi avtorski strip "Rubber Blanket", grafični roman, ki je izšel leta 2009.

Združenje ACBD je nagrajenca izbralo med 3827 novostmi, objavljenih na francoskem govornem območju v Evropi med novembrom lani in oktobrom letos. Ta produkcija nenehno raste že 15 let.