Slovenija 2.12.2010 17:52

Češki režiser Janek počaščen, da tudi v Sloveniji gledajo njegove filme

Nova Gorica, 2. decembra - Letošnji prejemnik filmske nagrade, poimenovane po Darku Bratini, češki režiser Miroslav Janek je na današnjem sprejemu na novogoriški občini dejal, da je počaščen, da tudi v tej regiji poznajo in želijo gledati njegove filme, ki se posvečajo usodam malih ljudi. Janeku bodo nagrado, ki jo podeljuje Kinoatelje, izročili v soboto, 4. decembra.

Nova Gorica, mestna hiša. Sprejem letošnjega nagrajenca filmske nagrade Darka Bratine. Češkemu režiserju Miroslavu Janeku je novogoriški podžupan Mitja Trtnik v spomin na Novo Gorico podaril knjižno darilo. Foto: Rosana Rijavec/STA

Nova Gorica, mestna hiša.
Sprejem letošnjega nagrajenca filmske nagrade Darka Bratine.
Češkemu režiserju Miroslavu Janeku je novogoriški podžupan Mitja Trtnik v spomin na Novo Gorico podaril knjižno darilo.
Foto: Rosana Rijavec/STA

Nova Gorica, mestna hiša. Sprejem letošnjega nagrajenca filmske nagrade Darka Bratine. Direktor Kinoateljeja Gorica Aleš Doktorič in češki režiser Miroslav Janek. Foto: Rosana Rijavec/STA

Nova Gorica, mestna hiša.
Sprejem letošnjega nagrajenca filmske nagrade Darka Bratine.
Direktor Kinoateljeja Gorica Aleš Doktorič in češki režiser Miroslav Janek.
Foto: Rosana Rijavec/STA

Nova Gorica, mestna hiša. Sprejem letošnjega nagrajenca filmske nagrade Darka Bratine. Češkega režiserva Miroslava Janeka je sprejel novogoriški podžupan Mitja Trtnik. Foto: Rosana Rijavec/STA

Nova Gorica, mestna hiša.
Sprejem letošnjega nagrajenca filmske nagrade Darka Bratine.
Češkega režiserva Miroslava Janeka je sprejel novogoriški podžupan Mitja Trtnik.
Foto: Rosana Rijavec/STA

Nova Gorica, mestna hiša. Sprejem letošnjega nagrajenca filmske nagrade Darka Bratine. Češki režiser Miroslav Janek. Foto: Rosana Rijavec/STA

Nova Gorica, mestna hiša.
Sprejem letošnjega nagrajenca filmske nagrade Darka Bratine.
Češki režiser Miroslav Janek.
Foto: Rosana Rijavec/STA

Janek je še povedal, da je ravnokar zaključil z delom na novem filmskem projektu, zato o novih snemanjih ne razmišlja.

Direktor Kinoateljeja Gorica Aleš Doktorič je na sprejemu izrazil veselje, da se je zgodil premik pri podeljevanju te nagrade. Letos so filmi češkega režiserja na ogled v Ljubljani, Gorici, Novi Gorici, Trstu in Vidmu.

"Državne meje so fizično res padle, marsikatere pa so ostale. Mesti Gorica in Nova Gorica živita v različnih ritmih, zato je tako povezovanje in sodelovanje zelo pomembno," je še dejal Doktorič.

Novogoriški podžupan Mitja Trtnik pa je poudaril, da bo novogoriška občina tudi v prihodnje podpirala izbor in podeljevanje nagrade Darka Bratine.

Češki režiser, montažer, scenarist in direktor fotografije Janek je ustvaril več kot 40 del različnih zvrsti, dokumentarni film pa je njegova najljubša forma. Za zadnji film Občan Havel (2008) je prejel nagrado češki lev za najboljši dokumentarni film in nominacijo za nagrado Evropske filmske akademije. Od leta 1998 je profesor na oddelku za dokumentarni film praške filmske akademije FAMU.

Darko Bratina (1942-1997), po katerem se nagrada imenuje, je kot sociolog, filmski kritik in ustanovitelj Kinoateljeja filmskemu in video televizijskemu sporočanju pripisoval posebno spoznavno vrednost. Menil je, da je le ta najboljše sredstvo za razumevanje družbe, zgodovine in kulture.

Nagrada ostaja vseskozi zvesta tej viziji, saj nagrajuje tista dela in avtorje, ki estetske vrednote dopolnjujejo s posebno pozornostjo do zgodovinskega in družbenega okolja ter se zavzemajo za medkulturno komunikacijo.