Slovenija 3.12.2010 10:54

Zaključna razstava ob 100-letnici foto društva Janez Puhar

Kranj, 3. decembra - Ob 100. obletnici fotografskega društva Janez Puhar Kranj in prazniku mestne občine Kranj bodo opoldne v galeriji občine odprli razstavo članov društva z naslovom Foto eseji. Gre za izbor obsežne zbirke esejev 25 avtorjev, ki se predstavljajo s po štirimi fotografijami, zaokroženimi v celoto.

Slavnostni govorniki na zaključni prireditvi v okviru leta fotografije, s katerim v Kranju obeležujejo stoletnico ustanovitve prvega slovenskega fotografskega društva, bodo predsednik društva Janez Puhar Vasja Doberlet, akademski slikar in selektor fotografij Darko Slavec ter kranjski župan Mohor Bogataj.

Leto fotografije so v omenjenem društvu začeli 6. januarja 2010 z razstavo Sedem svetovnih mojstrov z razstav Mednarodne zveze za fotografsko umetnost FIAP, poleti nadaljevali z razstavo "Stari kranjski mojstri", oktobra pa so pripravili še državno pregledno razstavo črno-belih in barvnih fotografij. Del za praznovanje zbranih foto esejev so letos že predstavili v galeriji Prešernove hiše ter v Kamniku, Zagrebu in La Ciotatu.

Razstavo Foto eseji si bo moč ogledati vse do 2. februarja 2011. Prav na stoti rojstni dan društva, 7. decembra ob 17. uri, pa bodo člani v avli mestne občine pripravili slavnostno akademijo, na kateri bodo med drugim predstavili knjigo Nataše Robežnik o stoletni zgodovini društva z naslovom Od steklene plošče do digitalne fotografije.