Svet 4.12.2010 5:30

Ameriški kritiki nagradili Socialno omrežje

New York, 4. decembra - Socialno omrežje režiserja Davida Fincherja je ameriško združenje kritikov (National Board of Review) imenovalo za najboljši film leta 2010. Film je prejel še tri nagrade: za najboljšo režijo, najboljši prirejeni scenarij in igralca.

Fincher je bil izbran na najboljšega režiserja, scenarij Aarona Sorkina pa za najboljši prirejeni scenarij. Jesse Eisenberg, ki v filmu igra ustanovitelja Facebooka Marka Zuckerberga, je bil izbran za najboljšega igralca, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Blagajniški izkupiček Socialnega omrežja po svetu je sicer že več kot 180 ameriških milijonov dolarjev.

Ameriška kritiška nagrada je prvi pomemben namig pred podelitvijo oskarjev. V zadnjih treh letih sta kritiško nagrado dobila Ni prostora za starce (2007) in Revni milijonar (2008), ki sta kasneje prejela še oskarja za najboljši film.

Za najboljšo igralko je bila imenovana Lesley Manville v vlogi obupane ženske srednjih let, ki skuša zapeljati prijateljičinega sina, v filmu Še eno leto režiserja Mika Leigha. Film je bil prikazan na letošnjem Liffu v sekciji predpremier.

Christian Bale kot uživalec drog in bivši boksar v "The Fighter" Davida O. Russella je bil izbran za najboljšega stranskega igralca.

Nagrade bodo podelili 11. januarja v New Yorku. Podelitev bo vodila Meredith Vieira.