Slovenija 3.12.2010 10:17

Slovenska sekcija IBBY bo prvič podelila nagrade

Ljubljana, 3. decembra - Slovenska sekcija Mednarodne zveze za mladinsko književnost (IBBY), katere cilj je promocija branja in mladinske književnosti, bo letos prvič podelila nagrado in tri priznanja. Nagrado za promocijo branja bo dobil profesor slovenščine in upokojeni ravnatelj OŠ Pavla Lunačka Šentrupert Jože Zupan. Podelitev bo danes na Slovenskem knjižnem sejmu.

Priznanja slovenske sekcije IBBY 2010 bodo prejele knjižničarka na OŠ Livada v Ljubljani Barbara Hanuš, knjižničarka na OŠ Litija Nevenka Mandelj in strokovna vodja otroškega oddelka Knjigarne Konzorcij Bedita Mlinar.

Nagrado in priznanja bodo podelili na skupni prireditvi slovenske sekcije IBBY, društva Bralna značka Slovenije - ZPMS ter revije Otrok in knjiga, ki bo ob 15.30 na odprtem odru Društva slovenskih pisateljev v veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma. Podelitev je finančno podprla Javna agencija za knjigo RS.

Poleg tega bodo ilustratorki Ančki Gošnik Godec izročili plaketo o nominaciji za Andersenovo nagrado, Milanu Deklevi pa častno listo IBBY za prevod slikanice Julie Donaldson Bi se gnetli na tej metli?.

Na prireditvi se bodo spomnili tudi 50-letnice Bralne značke in letošnjih nagrajenih avtorjev mladinske književnosti: dobitnika desetnice Dima Zupana, dobitnice večernice Bine Štampe Žmavc ter dobitnice plakete Hinka Smrekarja Alenke Sottler, so sporočili iz slovenske sekcije IBBY.