Slovenija 4.12.2010 7:00

Pahorjeva Nekropola še na tržaških odrskih deskah

Trst, 4. decembra - V tržaškem gledališču bodo zvečer uprizorili predstavo Nekropola, ki je v režiji Borisa Kobala nastala na podlagi istoimenskega romana Borisa Pahorja. Predstavi v slovenskem jeziku z italijanskimi nadnapisi bo sledil pogovor z avtorjem.

Ljubljana. Pisatelj Boris Pahor. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pisatelj Boris Pahor.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Pisatelj Boris Pahor. Foto: Matej Leskovšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pisatelj Boris Pahor.
Foto: Matej Leskovšek/STA
Arhiv STA

Predstava Nekropola, ki sodi v sklop dogodkov Ljubljane - svetovne prestolnice knjige, je premiero doživela junija na Ljubljanskem gradu.

Kobal je pred slovensko premiero dejal, da je želel odmevni trikratni Pahorjev ne fašizmu, nacizmu in komunizmu prenesti občinstvu, ki je tudi samo del te polpretekle režimske zgodovine. Po njegovih besedah je Nekropola Pahorjevo slogovno najbolj izstopajoče delo, ki govori o pisateljevi izkušnji s koncentracijskim taboriščem Struthof, kjer je bil zaprt med vojno.

V predstavi kot edini govorec nastopa Pavle Ravnohrib. Drugi nastopajoči predstavljajo le sence. Dramaturgija je delo Klavdije Zupan, scenografija pa Jožeta Logarja. Glasbo v predstavi - skladbo Vocaliza Sergeja Rahmaninova - v živo izvajata sopranistka Katarina Kobal in pianist Miha Nagode.

Nekropola je nastala v koprodukciji Mestnega gledališča ljubljanskega ter Društva Celinka in KUD Pod Topoli.