Svet 5.12.2010 5:30

Velika zagrebška razstava donacije Eda Murtića

Zagreb, 5. decembra - V zagrebškem Muzeju sodobne umetnosti (MSU) so v soboto odprli veliko razstavo enega najbolj znanih hrvaških likovnih umetnikov druge polovice 20. stoletja, Eda Murtića. Do konca januarja prihodnje leto bo na ogled 300 Murtićevih del ali približno petina njegovega umetniškega opusa, ki ga je zapustil Zagrebu in Hrvaški.

Murtićeva razstava bo vrhunec letošnje sezone, s katero bo MSU sklenil prvo leto obstoja v novem poslopju, je ocenila direktorica muzeja Snježana Pintarić, ki je prejšnji teden napovedala razstavo pokojnega umetnika na novinarski konferenci v Zagrebu.

Kot je poudaril eden izmed avtorjev kataloga razstave, Branko Franceschi, je razstava mišljena kot pregled Murtićevega dela v vseh obdobjih in vseh tehnikah, ki jih je uporabljal kot umetnik, predvsem kot slikar. Murtić je namreč dozoreval skozi figurativno slikarstvo v začetku svojega delovanja ter se je razvijal v smeri ekspresivne in lirske abstrakcije.

Franceschi je izpostavil tudi mednarodni sloves hrvaškega umetnika ter dodal, da njegova ustvarjalnost daje možnost za obširne raziskave v umetnostni zgodovini. Murtićeva dela se nahajajo tako v številnih muzejih kot v zasebnih zbirkah po vsem svetu.

Murtić se je rodil leta 1921 v Veliki Pisanici pri Bjelovarju, štiri leta kasneje pa se je njegova družina preselila v Zagreb. Študiral je v razredu Petra Dobrovića in Ljuba Babića, prvo samostojno razstavo pa je imel v Zagrebu leta 1935.

V času druge svetovne vojne je sodeloval z antifašističnim gibanjem na Hrvaškem. Imel je več kot 150 samostojnih in približno 300 skupinskih razstav na vseh celinah. Umrl je januarja 2005 v Zagrebu.

Pokrovitelj razstave je hrvaški predsednik Ivo Josipović, zagrebški župan Milan Bandić pa je napovedal, da bo mestni skupščini predlagal, da potrdijo Murtića za častnega meščana Zagreba.

Bandić je dodal, da v Zagrebu pripravljajo tri lokacije, na katerih bodo shranili donacije Murtića in njegove družine.