Svet 6.12.2010 5:30

Po 400 letih razstavljena zadnja Caravaggiova slika

Amsterdam, 6. decembra - Štiristo let po nastanku so v petek prvič javno razstavili domnevno zadnjo sliko italijanskega slikarja Caravaggia (1571-1610). Doslej neznano delo Ležeči Janez Krstnik je do 13. februarja 2011 na ogled v Rembrandtovi hiši v Amsterdamu. Slika izvira iz tuje zasebne zbirke in je tokrat prvič na ogled širiši javnosti.

Sliko so odkrili leta 1976, vendar je sprva niso identificirali za Caravaggiovo delo. Datira v leto 1610 in velja za zadnjo sliko, ki jo je zgodnjebaročni slikar ustvaril tik pred svojo smrtjo. Slika prikazuje mladega Janeza, odetega v rdečo tuniko, pri počitku, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Michelangelo Merisi, poimenovan Caravaggio po rojstnem kraju svojih staršev pri Bergamu, velja za enega od velikanov umetnosti. Dolgo časa je bil skorajda pozabljen, od sredine 20. stoletja pa doživlja renesanso. Njegova dela so danes del muzejskih zbirk po vsem svetu.

S svojo tehniko, znano kot "chiaroscuro", je pisal umetnostno zgodovino in vplival na Rembrandta, Jana Vermeera in Petra Paula Rubensa.

Caravaggio je ustvarjal v Rimu, Neaplju, na Malti in Siciliji. Leta 1606 je moral zaradi umora zapustiti Rim. Umrl je 18. julija 1610 v Porto Ercole severno od Rima. Slika je bila po poročanju muzeja omenjena v njegovi zapuščini, vendar se je v teku stoletij za njo izgubila sled.