Slovenija 4.12.2010 12:43

Kulturni sektor na forumu "Ready to Change" o kulturi, ki ni sama sebi namen

Ljubljana, 4. decembra - V Ljubljani poteka mednarodni forum "Ready to Change", ki si je zastavil cilj, da premisli, kako naj se kulturna sfera odzove na številne probleme sodobnega sveta. To je priložnost, da dokažemo, da kultura ni sama sebi namen ter da lahko mobilizira številne akcije, ki pripomorejo k boljšemu življenju, je za STA povedal vodja foruma Samo Selimović.

Forum poteka v organizaciji zavoda Bunker in sodi v triletni mednarodni projekt Sostenuto, podprt z evropskimi sredstvi. Poleg Slovenije pri Sostenutu, ki ima za vodilo razmišljanje o kulturi kot dejavniku ekonomske in socialne prenove, sodelujejo še Francija, Italija, Črna gora in Španija. Sostenuto zaobjema tako kulturo v praksi kot razmislek o njej, kar je dokazal tudi ljubljanski forum.

Na forumu sodeluje približno 200 domačih in tujih praktikov in akademikov, ki izhajajo iz osnovnega prepričanja, da mora biti kultura tudi generator socialnih in ekonomskih sprememb. Potrebno je zavzeti skupinsko pozicijo, izreči kolektivno prepričanje, je dejal Selimović.

V času foruma zato nastaja mednarodni manifest, ki bo med drugim opozoril tako na nujnost vsem dostopne kulture kot tudi na to, da naj umetniki s svojimi predlogi in akcijami soustvarjajo boljše življenje tako v lokalni kot širši skupnosti. Selimović je omenil oživitve zaspanih mestnih predelov in vključitev prebivalcev v ne le strogo umetniške projekte. Kultura naj bo zato tudi nekakšen servis ljudem, je prepričan Selimović.

Da mednarodni manifest ne bo ostal le med njegovimi avtorji, ga bodo danes, na zadnji dan foruma, predstavili predsedniku državnega zbora Pavlu Gantarju, državnemu sekretarju na ministrstvu za kulturo Stojanu Pelku in ljubljanskemu podžupanu Janezu Koželju. Izbira ni naključna, saj, tako Selimovič, vse tri določa kulturno zaledje. Pelko je po izobrazbi filozof, Gantar je sociolog, Koželj pa arhitekt. Organizatorji foruma pričakujejo njihove komentarje na manifest in zavezo, da pri sprejemanju svojih odločitev ne bodo pozabili na kulturni sektor.