Svet 5.12.2010 8:24

Na evropskih filmskih nagradah slavil Polanski

Tallinn, 5. decembra - Na sobotni podelitvi letošnjih evropskih filmskih nagrad v Tallinnu je slavil film "The Ghost Writer" (Pisatelj v senci) Romana Polanskega. Pobral je kar šest nagrad - za najboljši film, režijo, glasbo, scenarij in scenografijo, pa tudi za najboljšo moško vlogo. Ta nagrada je šla v roke Britancu Ewanu McGregorju, poročajo tuje tiskovne agencije.

Polanski se slovesne podelitve evropskih oskarjev v estonski prestolnici ni udeležil, se je pa za nagrade zahvalil prek neposredne internetne povezave. "To je preveč. Neizmerno se še enkrat zahvaljujem svojim kolegom," je dejal 77-letni režiser.

Za Pisatelja v senci je sicer Polanski, ki mu v ZDA grozi sojenje zaradi spolnih odnosov z mladoletnico pred desetletji, že pobral srebrnega medveda za najboljšo režijo na filmskem festivalu v Berlinu.

Glavni izzivalec Pisatelja v senci, izraelsko-nemško-francoski film "Lebanon" (Libanon) Samuela Maoza, je prejel dve nagradi, med njima nagrado Fipresci za najboljše odkritje.

Nagrada za najboljšo žensko vlogo je šla v roke Francozinji Sylvie Testud za vlogo v filmu "Lourdes". Nagrado za življenjsko delo pa je prevzel švicarski igralec Bruno Ganz.

Tallinn, ki je letos gostil evropske filmske nagrade, bo prihodnje leto evropska prestolnica kulture. Leta 2011 bo evropske oskarje gostil Berlin, leta 2012 pa Valletta. Evropske filmske nagrade so ustanovili leta 1988.