Svet 7.12.2010 5:00

Ob 500. obletnici Botticellijeve smrti razstava v Milanu

Milano, 7. decembra - Ob 500. obletnici smrti italijanskega renesančnega slikarja Sandra Botticellija (1445-1510) je v muzeju Poldi Pezzoli v Milanu na ogled razstava, na kateri so prvič združena vsa umetnikova dela iz javnih zbirk italijanske dežele Lombardije.

Umetnik, poznan predvsem po slikah Rojstvo Venere in Alegorija pomladi, je veliko ustvarjal za Medičejce. Leta 1481 je na povabilo papeža Siksta IV. odšel v Rim in naslikal freske v Sikstinski kapeli ter nekaj papeževih portretov. Od leta 1482 je spet delal v Firencah. Pod vplivom Savonarole je okrog leta 1941 prenehal obdelovati antične motive. Po Savonarolovi smrti je slikal le še v mračnem asketskem slogu.

Razstava, ki je na ogled do 28. februarja, prinaša pomembna nova dognanja, ki bodo vplivala na dosedanje vedenje o slikarju, po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa zatrjujejo kuratorji. Na ogled je osem slik.

Restavrirano sliko Marija s knjigo (Madonna del libro), ki je sicer del zbirke muzeja, je sedaj mogoče občudovati v originalnih barvah, ki jih je prej zakrivala več stoletij stara umazanija. Restavriranje je tudi razkrilo, da je umetnik za Marijin plašč uporabil izjemno dragocen pigment lapis lazuli, kar priča tudi o pomembnosti naročnika slike.

Ob pripravi razstave so strokovnjaki tudi ugotovili, da je slika Kristusa (Christo dolente in atto di benedire), ki je prej veljala za delo delavnice, Botticellijevo delo. Kurator razstave Andrea Di Lorenzo je odkril, da je slika pravzaprav del diptiha, ki ga je sestavljala še podoba Marije. Diptih je bil nekoč last ruskega plemiča, za sliko Marije pa je za dolgo časa izginila vsaka sled.

Sicer pa želijo po besedah direktorice muzeja Poldi Pezzoli Annalise Zanni z razstavo pokazati tudi na pomembno vlogo muzejev pri spodbujanju študija in arhivskih raziskav ter znanstvenih analiz in restavriranja umetnin.